Demonstratie tegen de regering van Omar al-Bashir in Omdurman, Sudan
© Private

Sudan: veiligheidstroepen molesteren demonstranten in ziekenhuis

Sudan: veiligheidstroepen molesteren demonstranten in ziekenhuis

Veiligheidstroepen in Sudan zijn afgelopen woensdag een ziekenhuis binnengedrongen waar demonstranten aan hun verwondingen behandeld werden. Ze schoten zowel met scherp als met traangas en molesteerden patiënten en dokters.

De demonstranten, die eerder die dag in de nabij de hoofdstad Khartoum gelegen stad Omdurman tegen de overheid demonstreerden, waren daarbij beschoten door de veiligheidstroepen. Er vielen minstens drie doden en acht gewonden, die in hun hoofd, borst, maag en benen geraakt werden.

“Er moet onmiddellijk een onderzoek naar deze verschrikkelijke aanval gelanceerd worden, en alle leden van de veiligheidstroepen die erbij betrokken zijn moeten ter verantwoording geroepen worden,” zegt Sarah Jackson van Amnesty International. “De regering van Sudan moet er onmiddellijk voor zorgen dat demonstranten niet meer beschoten worden, en moet de vrijheid van meningsuiting van het Sudanese volk respecteren.”

Armoede en prijsverhogingen

Sinds 19 december hebben er in Sudan meer dan 380 demonstraties tegen de armoede, inflatie en prijsverhogingen plaatsgevonden. Daarbij zijn er als gevolg van het optreden van de veiligheidstroepen meer dan 40 doden gevallen en zijn vele mensen ernstig gewond geraakt. Zeker duizend mensen zijn gearresteerd. Amnesty roept de Sudanese overheid op om alle arrestanten onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Ernstig gewond

Amnesty roept ook op tot de onmiddellijke vrijlating van Yasser Elsir Ali, die tijdens een demonstratie op 25 december werd neergeschoten en daarbij ernstig gewond raakte. Een kogel brak zijn ribben, doorboorde zijn long en bleef steken in zijn ruggengraat. Op 5 januari stond Ali op het punt om naar de Verenigde Arabische Emiraten vervoerd te worden voor specialistische medische zorg, maar werd door de geheime dienst NISS gearresteerd. Sindsdien is zijn verblijfplaats onbekend.