Een man toont de hulzen van kogels waarmee veiligheidstroepen in Sudan op vreedzame demonstranten schoten
© AFP/Getty Images

Sudan moet moordende troepen onmiddellijk uit Khartoum halen (update)

Amnesty International roept de militaire overgangsraad van Sudan op de Rapid Support Forces (RSF) onmiddellijk terug te trekken in het belang van de openbare veiligheid. De Afrikaanse Unie heeft Sudan geschorst. Dat gebeurde nadat leden van de RSF op brute wijze meer dan honderd vreedzame demonstranten doodden.

‘Aan het zinloze doden van demonstranten moet onmiddellijk een einde komen en de verantwoordelijken voor het bloedbad, ook degenen die het bevel voeren, moeten berecht worden,’ zegt Kumi Naido, secretaris-generaal van Amnesty International.

Amnesty roept Sudan ook op om het internet en de sociale media niet langer te blokkeren, zodat de Sudanezen toegang hebben tot informatie en zich vrijelijk kunnen uiten.

Update

De Sudanese militaire overgangsraad TMC heeft toegegeven dat het opdracht heeft gegeven om op 3 juni vreedzame demonstranten uiteen te slaan waarbij ‘per ongeluk’ meer dan honderd mensen werden gedood en honderden anderen gewond raaakten. Dit gebeurde nadat de TMC op 2 juni met alle bevelhebbers van de veiligheidstroepen heeft gesproken en niet nader bekendgemaakt advies van de Procureur Generaal en het Hoofd van de Rechterlijke Macht heeft ingewonnen.

‘Het is schandalig en onacceptabel dat een met zorg voorbereide aanval op slapende demonstranten wordt teruggebracht tot een “ongelukje”,’ zegt Sarah Jackson van Amnesty International. De Procureur Generaal en het Hoofd van de Rechterlijke Macht moeten hun advies toelichten op basis waarvan de TMC een besluit nam. De wereld moet kunnen begrijpen in hoeverre ze de veiligheidstroepen hebben geadviseerd over de rechtmatigheid en omvang van het dodelijke geweld.

Oppositieleider opgepakt

Onder de honderden mensen die zijn gearresteerd bevindt zich oppositieleider Yassir Saeed Arman, die kortgeleden terugkeerde naar Sudan. Waar hij zich bevindt is onbekend. Arman is voorzitter van de Sudan’s People Liberation Movement-North en was nauw betrokken bij de onderhandelingen die leidden tot het einde van de oorlog tussen Sudan en Zuid-Sudan in 2005. Er hangt hem een onterecht doodvonnis boven het hoofd. Amnesty roept op tot zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.

Lees meer over het geweld in Sudan.

Meer over dit onderwerp