Sudanese veiligheidstroepen onder leiding van de overgangsraad verjagen op gewelddadige wijze vreedzame demonstranten in Khartoum
© AFP/Getty Images

Sudan: groeiend geweld schreeuwt om internationaal antwoord

Sudan: groeiend geweld schreeuwt om internationaal antwoord

Activisten meldden dat in de Sudanese hoofdstad Khartoum tientallen lichamen uit de Nijl gehaald zijn. Dit gebeurde na de bloedige onderdrukking van protesten door de veiligheidstroepen en aanvallen door de Rapid Support Forces (RSF). Deze speciale militaire eenheid onderhoudt banden met de voormalige regering van Sudan.

‘Het zou een feestweek moeten zijn in Khartoum nu de bewoners voor het eerst het Suikerfeest kunnen vieren sinds het einde van het 30-jarige terreurbewind van Omar al-Bashir. Maar in plaats daarvan leven de mensen in angst omdat de veiligheidstroepen mensen op straat aanvallen en doodschieten,’ zegt Netsanet Belay van Amnesty International.

RSF: moord, verkrachting en marteling

Artsen meldden dat in de hoofdstad sinds 3 juni honderd mensen zijn gedood toen de veiligheidstroepen en de RSF het vuur openden op ongewapende demonstranten. Het dodental groeit nu de RSF, de eenheid die in Darfur duizenden mensen heeft gedood, verkracht en gemarteld, op ramkoers ligt in Khartoum. Berichten dat lichamen in de rivier zijn gegooid laten zien hoe verdorven deze zogeheten veiligheidstroepen zijn. Amnesty en veel andere mensenrechtengroepen hebben de ernstige misdrijven die de RSF in het verleden pleegden, vastgelegd.

Amnesty’s oproep: stop ongestraft moorden

Sudan kent een lange geschiedenis die zich kenmerkt door het ongestraft plegen van oorlogsmisdrijven en andere ernstige schendingen van mensenrechten. Amnesty International dringt er bij de Vrede- en Veiligheidsraad van de Afrikaanse Unie en de VN-Veiligheidsraad op aan om de vicieuze cirkel van straffeloosheid te doorbreken en onmiddellijk in actie te komen en de daders te berechten.