Sudan, dodelijk geweld door veiligheidstroepen
© Private

Sudan: dodelijk geweld veiligheidstroepen blijft voortduren

Amnesty International roept de veiligheidstroepen van Sudan op te stoppen met het voortdurende geweld tegen demonstranten en medisch personeel. Op 17 januari stierven als gevolg van het geweld twee mensen, onder wie een arts.

Er waren meldingen over invallen bij medische instellingen, waarbij leden van de veiligheidstroepen traangas naar binnen schoten en artsen aanvielen.

Video’s tonen geweld veiligheidstroepen

‘Het is een wandaad dat de Sudanese veiligheidstroepen demonstranten en hulpverleners met dodelijk geweld tegemoet treden’, zegt Sarah Jackson van Amnesty International. ‘De Sudanese autoriteiten moeten de leiding over de veiligheidstroepen nemen. Ze moeten garanderen dat het dodelijk geweld tegen medische instellingen en hun personeel, gewonde demonstranten en andere patiënten stopt. De aanvallen zijn een schending van het recht op gezondheid en gezondheidszorg en persoonlijke integriteit.’

Via sociale media en WhatsApp werden video’s gedeeld waarop te zien is dat veiligheidstroepen het vuur openen op demonstranten op een voetbalveld in de hoofdstad Khartoum.

Armoede en prijsverhogingen

Sinds 19 december 2018 hebben er in Sudan honderden demonstraties tegen de armoede, inflatie en prijsverhogingen plaatsgevonden. Daarbij zijn er als gevolg van het optreden van de veiligheidstroepen meer dan 40 doden gevallen en zijn vele mensen ernstig gewond geraakt. Zeker duizend mensen zijn gearresteerd. Amnesty roept de Sudanese overheid op om alle arrestanten onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

 

Lees het Engelstalige persbericht.