Productiefaciliteit in het Shaybah-olieveld van Saudi Aramco in het Empty Quarter, Saudi-Arabië.
© REUTERS

Sponsordeal FIFA en oliebedrijf Saudi Aramco wekt zorgen over mensenrechten 

De FIFA sluit een deal van 4 jaar met Saudi Aramco. Hiermee wordt de staatsoliemaatschappij van Saudi-Arabië een sponsor van het WK voetbal voor mannen in 2026 en van het WK voetbal voor vrouwen in 2027.

‘Het is ironisch en wreed,’ aldus Steve Cockburn van Amnesty International. ‘Dat een bedrijf dat staatseigendom is van Saudi-Arabië geschikt bevonden wordt om het wereldkampioenschap voor vrouwen te sponsoren, terwijl vrouwen zoals Salma al-Shebab en Manahel al-Otaibi nog altijd dankzij diezelfde staat in de gevangenis zitten omdat ze zich vreedzaam uitspraken over gendergelijkheid.’

 

Schokkende update Manahel al-Otaibi

De Saudische autoriteiten treden ongekend hard op tegen iedereen die kritiek op hen uit. Zo zit de 29-jarige fitnessinstructeur Manahel al-Otaibi al een jaar vast nadat ze had getweet over vrouwenrechten. Amnesty International voert actie voor haar vrijlating. In dezelfde maand dat FIFA de sponsordeal met de Saudische oliemaatschappij bekend maakte, ontving Amnesty een vreselijk bericht over Manahel al-Otaibi. Op 14 april mocht zij voor het eerst in maanden weer contact hebben met haar familie. Ze vertelde dat zij zwaar is mishandeld en daar een gebroken been aan heeft overgehouden. Ze krijgt daar geen medische zorg voor. Daarnaast is ze langdurig in een isolatiecel geplaatst. 

 

Wereldkampioenschap 2034

Saudi-Arabië is momenteel de enige kandidaat om het WK voor mannen in 2034 te organiseren. ‘Als er niet dringend actie wordt ondernomen om de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië te verbeteren, zal het wereldvoetbal de komende jaren achtervolgd worden door opstapelende schendingen van de mensenrechten,’ aldus Steve Cockburn. 

 

Gevangenisstraf voor voetbalfans

Vorige maand werden twaalf Sjitische voetbalfans veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 6 maanden tot een jaar omdat ze folkloristische leuzen zongen en video’s van zichzelf online plaatsten. De Sjiitische minderheidsgroep in Saudi-Arabië wordt structureel gediscrimineerd. 

 

Oproep aan de FIFA

Amnesty International roept de FIFA op om bindende afspraken te maken met Saudi-Arabië om mensen te beschermen tegen uitbuiting, discriminatie en onderdrukking voordat het de afspraken rondom het hosten van het WK 2034 definitief maakt. 

 

Achtergrond

Saudi Aramco is een van de grootste producenten van fossiele brandstoffen ter wereld en boekte vorig jaar de grootste jaarlijkse winst die ooit gemaakt is door een bedrijf, namelijk 161 miljard dollar. Amnesty International heeft erop aangedrongen dat de inkomsten uit Aramco niet mogen worden ingezet om mensenrechtenschendingen te financieren, te verbergen of te verdoezelen door middel van sportswashing. 

Saudi-Arabië geeft miljarden uit aan sportevenementen zoals golf, voetbal, motorsporten en vechtsporten. De Saudische regering en haar staatsinvesteringsfonds, bezitten meer dan 98% van Saudi Aramco. Het bedrijf is hierdoor een zeer belangrijke bron van inkomsten van het Koninkrijk. 

Het WK Heren 2026 wordt gehouden in de Verenigde Staten, Canada en Mexico. De locatie van het damestoernooi van 2027 moet nog worden besloten.

Meer over dit onderwerp