Grens bij Ceuta.
© Amnesty International

Spanje/Marokko: ook kinderen slachtoffer van geweld door Spaans leger

Volwassenen en ook kinderen zijn slachtoffer geworden van geweld door de Spaanse veiligheidsdiensten en het leger. Sommigen van hen werden in zee gegooid nadat Marokko haar grenzen met Spanje opende. Volgens Amnesty International worden asielzoekers en migranten als pionnen ingezet in een politiek spel tussen Marokko en Spanje.

Meer dan 8.000 mensen, onder wie zo’n 2.000 alleenreizende kinderen, waren illegaal Ceuta ingereisd vanuit Marokko voordat ze gedwongen werden uitgezet.

‘We kunnen niet accepteren dat mensen, en kinderen, door de Spaanse troepen worden geslagen’, zegt Virginia Álvarez van Amnesty International Spanje. ‘Hoewel de grensautoriteiten mensen noodhulp gaven, kunnen mishandelingen niet worden getolereerd. De Spaanse autoriteiten moeten een diepgaand onderzoek instellen en voor verantwoording zorgen.’

‘Spaanse mishandelingen zijn EU-mishandelingen’

‘Europese leiders spraken snel hun steun uit voor Spanje en zeiden dat Spaanse grenzen EU-grenzen zijn. Volgens dezelfde logica zijn Spaanse mishandelingen dan EU-mishandelingen. We roepen EU-leiders op de misstanden aan de Europese grenzen niet te negeren.’

Veel van de mensen die Spanje binnenkwamen, waren zeer jonge kinderen. De autoriteiten moeten deze kinderen in alle gevallen zo goed mogelijk beschermen.

Op videobeelden is te zien hoe Marokkaanse grensbewakers migranten en asielzoekers door laten bij de grens met Ceuta. ‘Marokko speelt met de levens van mensen. Ze moeten mensen, onder wie hun eigen burgers, niet gebruiken als pionnen in een politiek spel.’

Marokko heeft een lange geschiedenis van het schenden van de rechten van asielzoekers en migranten aan de grens. Amnesty International documenteerde eerder al over onwettige invallen, arrestaties, en het verplaatsen van migranten en asielzoekers uit kampen en huizen bij de Spaanse grens naar het zuiden van Marokko.

Terugsturen als wraakactie

Uit een bericht op Facebook van de Marokkaanse minister van Mensenrechten blijkt dat deze selectieve grenscontrole een wraakactie was voor de medische behandeling van een Polisario-leider in Spanje. Dit suggereert dat de autoriteiten migranten en asielzoekers als pionnen hebben gebruikt in dit dispuut.

De laatste dagen zouden zo’n 5.000 mensen door de Spaanse autoriteiten zijn teruggestuurd naar Marokko. Dit maakt het onmogelijk om kwetsbare mensen onder hen te identificeren en ervoor te zorgen dat mensen voldoende informatie en juridische bijstand hebben en asiel kunnen aanvragen.

‘Het feit dat een grote groep mensen aan de grens aankomt, is geen excuus om hen illegaal en collectief terug te sturen. Onder deze 5.000 mensen die gedwongen werden teruggestuurd, kunnen individuen zijn die asiel mogen aanvragen of bescherming nodig hebben. Het gedwongen terugsturen van mensen is onwettig en ontneemt hen het recht op een eerlijk en individueel asielproces’, aldus Virginia Álvarez.

Meer over dit onderwerp