De executie van de uit Maleisië afkomstige Nagaenthran Dharmalingam is een schandelijke daad van de regering van Singapore en werd uitgevoerd ondanks wereldwijde protesten.

Singapore executeert man met geestelijke beperking

De executie van de uit Maleisië afkomstige Nagaenthran Dharmalingam is een schandelijke daad van de regering van Singapore en werd uitgevoerd ondanks wereldwijde protesten.

Dharmalingam werd geëxecuteerd nadat hij ter dood veroordeeld was vanwege drugshandel. Zijn executie stond eerder gepland op 10 november 2019, maar werd onder internationale druk op het laatste moment uitgesteld. Een rechter keek opnieuw naar zijn zaak maar dat hoger beroep werd afgewezen.  Dharmalingams dreigende executie leidde tot ongeëvenaarde protesten in Singapore en Maleisië.

Geestelijke beperking

Dharmalingam werd veroordeeld onder Singapore’s zeer strenge drugswet, hoewel hij volgens medisch experts een verstandelijke beperking heeft, waardoor hij risico’s mogelijk niet goed kon inschatten.

Internationale wetgeving genegeerd

Nagaenthran Dharmalingam werd op 22 november 2010 ter dood veroordeeld omdat hij in april 2009 42,72 gram heroïne naar Singapore bracht. Zijn doodvonnis werd in juli 2011 bevestigd. Internationale wetgeving en normen verbieden het opleggen van verplichte doodvonnissen. Rechters hebben bij deze vonnissen geen mogelijkheid om rekening te houden met verzachtende omstandigheden. Volgens internationaal recht mag de doodstraf alleen worden opgelegd voor de ‘meest zware misdrijven’, zoals opzettelijke moord. Drugsmisdrijven vallen hier niet onder.

Nieuwe executiegolf

Twee jaar lang werden er in Singapore geen executies uitgevoerd, maar nu staan er weer meerdere gepland. Na twee executies binnen een maand volgt de regering van Singapore een pad dat ernstig in strijd is met de wereldwijde trend naar afschaffing van de doodstraf.

De eveneens uit Maleisië afkomstige Datchinamurthy Kataiah zal op 29 april 2022 worden geëxecuteerd vanwege drugsgerelateerde misdrijven. Dit zal gebeuren ondanks een rechtszaak die hij aanhangig heeft gemaakt bij een rechtbank in Singapore, waarvoor in mei een hoorzitting is. Internationale waarborgen voor de bescherming van de rechten van terdoodveroordeelden, stellen dat executies niet mogen worden uitgevoerd in afwachting van een beroepsprocedure.

Stop met nieuwe executies

Singapore noemt de doodstraf vaak als een manier voor het oplossen van problemen in verband met drugs. Er is echter geen bewijs dat de doodstraf effectiever is in het terugdringen van misdrijven dan levenslange gevangenisstraf. De autoriteiten van Singapore moeten de voorgenomen executies onmiddellijk stoppen en de wetgeving voor de toepassing van de doodstraf dringend herzien, met het oog op afschaffing.

Amnesty is tegen de doodstraf, altijd, overal en voor iedereen. Het is een schending van het recht op leven en een wrede, onmenselijke en vernederende straf.

 

Lees meer over Amnesty’s standpunt over de doodstraf.

 

 

Meer over dit onderwerp