Seks tussen mensen van hetzelfde geslacht niet langer strafbaar in Singapore
© AFP via Getty Images

Seks tussen mensen van hetzelfde geslacht niet langer strafbaar in Singapore

Premier Lee van Singapore maakte op 21 augustus 2021 bekend dat seks tussen mensen van hetzelfde geslacht niet langer strafbaar is. De wet die dit verbood zal worden aangepast. Hij hoopt daarmee een bredere acceptatie voor lhbti+ers te bereiken.

Lhbti+-activisten in Singapore hebben de stap geprezen als ‘een overwinning voor de mensheid’.

Geen homohuwelijk

De regels om met elkaar te kunnen trouwen worden niet veranderd. Dat betekent dat mensen van hetzelfde geslacht niet met elkaar in het huwelijk kunnen treden.

Koloniale wet

De wet die relaties met iemand van hetzelfde geslacht strafbaar stelde, stamde uit de tijd dat Singapore een Britse kolonie was. De autoriteiten besloten de wet te behouden nadat Singapore in 1965 onafhankelijk werd, maar wel de laatste jaren praktisch niet meer toegepast. Iedere man die zich schuldig maakte aan ‘grove onfatsoenlijkheid’ kon daarvoor met 2 jaar cel worden bestraft. De wet vermeldt niets over seks tussen vrouwen.

In februari 2022 oordeelde het hoogste gerechtshof van Singapore nog dat de wet niet hoefde worden aangepast, aangezien de wet niet werd gehandhaafd. Ook bevestigde de hoogste rechter opnieuw dat de wet niet kon worden gebruikt om mannen te vervolgen als ze seks met elkaar hebben.

 

Meer over dit onderwerp