In Singapore wordt de doodstraf voltrokken door middel van ophanging.
© Orla 2011/Shutterstock.com

Singapore moet Maleisiër niet ter dood brengen

Amnesty International roept de autoriteiten van Singapore op om de voorgenomen executie van Micheal Anak Garing niet door te laten gaan.

Garing werd in 2014 veroordeeld voor moord. Die zou hij tijdens een gewapende overval samen met een andere man gepleegd hebben. Beiden zijn afkomstig uit Sarawak, het Maleisische deel van Borneo. Garing kreeg de doodstraf opgelegd. Zijn familie heeft onlangs te horen gekregen dat hij aanstaande vrijdag 22 maart zal worden opgehangen.

Oproep Amnesty

‘Opnieuw dreigt Singapore wreedheden te begaan waarvan het zegt dat het die bestrijdt,’ zegt Rachel Chhoa-Howard van Amnesty. ‘Ongeacht hoe gruwelijk een misdrijf is, de doodstraf is een vernederende en onmenselijke straf. Wij verwerpen die onder alle omstandigheden. De autoriteiten van Singapore moeten de executie niet door laten gaan.’

Dubbele cijfers

Garings terechtstelling zou, voor zover Amnesty bekend is, de eerste van dit jaar in Singapore zijn. Vorig jaar bracht de Aziatische stadstaat 13 mensen ter dood.

‘Het aantal executies in Singapore liep vorig jaar voor het eerst sinds 2003 weer in de dubbele cijfers,’ zegt Chhoa-Howard. ‘Dit is een zeer verontrustende stijging. We verzoeken de autoriteiten dringend om van koers te veranderen en opnieuw een moratorium op executies af te kondigen, als een eerste stap op weg naar afschaffing van de doodstraf.’

Meer over dit onderwerp