Loujaine al-Hathloul, die zich inzet voor het recht voor vrouwen om te mogen autorijden
© privéfoto

Saudische vrouwenrechtenactiviste Loujain al-Hathloul weer vrij

Saudische vrouwenrechtenactiviste Loujain al-Hathloul weer vrij

Goed nieuws! De Saudische vrouwenrechtenactiviste Loujain al-Hathloul is vrijgelaten. Eerder deze week werd zij opgepakt vanwege haar strijd voor vrouwenrechten. Dit was niet de eerste keer: al eerder zat zij tien weken vast omdat ze het verbod op autorijden voor vrouwen in Saudi-Arabië negeerde. Dank jullie wel voor jullie steun!

Opkomen voor vrouwenrechten

De Saudische autoriteiten pakten op 4 juni 2017 activiste Loujain al-Hathloul op. Haar inzet voor gelijke rechten voor vrouwen in Saudi-Arabië is naar alle waarschijnlijkheid de reden van haar aanhouding. Al-Hathloul voerde onder meer actie tegen het rijverbod voor vrouwen. Ze mocht geen contact hebben met haar advocaat en haar familie.

Zorgwekkende mensenrechtensituatie

Amnesty vraagt al lang aandacht voor de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië. Wie zich in Saudi-Arabië kritisch uitlaat, wordt zwaar gestraft. Sinds begin 2011 in de Arabische regio protesten uitbraken, voeren de Saudische autoriteiten een klopjacht op iedereen die kritiek uit. Daardoor blijven er in het land steeds minder mensen over die het durven opnemen voor de mensenrechten