Er zijn zorgen om de gezondheid van de Saudische mensenrechtenverdediger Mohammad al-Qahtani, ACPRA
© privéfoto

Saudi-Arabië: vrees voor gezondheid verdediger van mensenrechten Mohammed al-Qahtani

Saudi-Arabië: vrees voor gezondheid verdediger van mensenrechten Mohammed al-Qahtani

De vrees voor de gezondheid van de gevangengenomen Mohammed al-Qahtani neemt toe. De Saudische mensenrechtenverdediger wordt incommunicado vastgehouden nadat hij positief testte op het coronavirus.

Mohammed al-Qahtani, mede-oprichter van de inmiddels opgeheven Saudi Civil and Political Rights Association (ACPRA), zit een gevangenisstraf van 10 jaar uit uitsluitend voor zijn vreedzaam activisme. Zijn vrouw vertelde Amnesty International dat zijn familie geen contact met hem heeft gehad sinds hij 10 dagen geleden positief testte. ACPRA was een van de weinige onafhankelijke mensenrechtenorganisaties van Saudi-Arabië.

Elk contact ontzegd

‘Door Mohammed al-Qahtani contact met zijn familie te ontzeggen, verhinderen ze hem contact te hebben met de buitenwereld op een moment dat zijn familie dat juist nodig heeft om zich gerust te stellen over zijn welzijn’, zegt Lynn Maalouf van Amnesty International.

De gevangenisautoriteiten vertelden Al-Qahtani’s vrouw dat hij in isolatie is geplaatst, maar dit rechtvaardigt niet dat hij is afgesloten van de buitenwereld. Coronamaatregelen die de rechten van gevangenen beperken, moeten strikt noodzakelijk, voor bepaalde tijd en evenredig zijn. Ze mogen niet leiden tot de facto eenzame opsluiting of andere schendingen van de mensenrechten.

Amnesty’s oproep

‘Mohammed al-Qahtani wordt ten onrechte gestraft voor zijn vreedzaam activisme en zou niet eens in de gevangenis mogen zitten. De Saudische autoriteiten moeten hem onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten. In afwachting van zijn vrijlating moeten ze ervoor zorgen dat hij contact kan opnemen met zijn familie en dat hij voldoende medische zorg krijgt’, zegt Maalouf.

Lees hier het volledige Engelse nieuwsbericht.

Lees hier ook ons recente rapport over corona in gevangenissen wereldwijd.