Mohamed al-Bokari uit Jemen zit vast in Saudi-Arabië vanwege lhbti-activisme
© Privéfoto

Saudi-Arabië veroordeelt Jemenitische lhbti-rechtenverdediger

De Jemenitische verdediger van lhbti-rechten Mohamed al-Bokari is in Saudi-Arabië veroordeeld tot 10 maanden gevangenisstraf, waarna hij wordt uitgezet naar Jemen. Daar is zijn leven in gevaar, omdat gewapende groeperingen het op hem hebben gemunt. Wel zijn zijn omstandigheden in de gevangenis verbeterd, nadat er wereldwijd actie voor hem is gevoerd.

Mohammed al-Bokari ontsnapte in Jemen ternauwernood aan een poging tot ontvoering en ontving doodsbedreigingen vanwege zijn inzet voor de mensenrechten. Hij vluchtte daarop naar Saudi-Arabië. Daar zat hij sinds 8 april vast. Op 20 juli verscheen hij voor de rechter, die hem aanklaagde wegens ‘schending van de openbare zeden’, het ‘online promoten van homoseksualiteit’ en het ‘nadoen van vrouwen’. Al-Bokari had een video online gezet waarin hij opkomt voor de rechten van lhbti’ers. Een vriend van hem zei dat Al-Bokari is gemarteld om hem te laten ‘bekennen’ dat hij homoseksueel is.

Betere cel en medische zorg

Op 30 juli bezochten Saudische overheidsfunctionarissen Al-Bokari in de gevangenis. Zij tekenden zijn getuigenis op over zijn arrestatie en slechte behandeling. Begin augustus werd hij overgeplaatst naar een beter geventileerde cel, die uitgerust is met airconditioning. Bovendien beloofden de gevangenisautoriteiten hem dat hij de medische zorg zal krijgen die hij nodig heeft.

Inzet Amnesty

Een vriend van Al-Bokari vertelde Amnesty dat hij [Al-Bokari] ontzettend dankbaar is voor de steun van mensrechtenactivisten uit de hele wereld. Amnesty blijft zich inzetten voor zijn rechten, waaronder zijn recht op een advocaat, toegang tot medische zorg, familiebezoek en zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.

Meer over dit onderwerp