Vrouwenactivisten Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan, Aziza al-Youssef, Samar Badawi and Nassima al-Sada
© Amnesty International

Saudi-Arabië: onzinnige aanklachten tegen vrouwelijke activisten

Met de vervolging van elf vrouwelijke activisten voeren de Saudische autoriteiten hun onderdrukking van vreedzaam activisme nog verder op. De vrouwen worden aangeklaagd vanwege hun werk voor de mensenrechten en contact met internationale organisaties.

De vrouwen zijn op 13 maart voor een rechtbank in Riyadh aangeklaagd wegens het bevorderen van vrouwenrechten en het oproepen tot een eind aan het systeem van mannelijke voogdijschap. De vrouwen staan ook terecht omdat ze contact hadden met internationale organisaties, waaronder Amnesty International.

‘De dapperste mensenrechtenverdedigers van Saudi-Arabië’

‘De aanklachten zijn het jongste voorbeeld van de manier waarop de Saudische autoriteiten het rechtssysteem misbruiken om vreedzame activisten het zwijgen op te leggen, en ze ervan te weerhouden zich uit te spreken tegen de mensenrechtensituatie in het land,’ zegt Samah Hadid, het hoofd van Amnesty’s programma voor het Midden-Oosten.
‘De activisten die vandaag terechtstaan behoren tot de dapperste mensenrechtenverdedigers van Saudi-Arabië. We roepen de Saudische autoriteiten op deze belachelijke aanklachten te laten vallen en de vrouwen onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.’

Onafhankelijke waarnemers

De volgende zitting voor de rechtbank is op 27 maart. Zolang ze niet zijn vrijgelaten, moeten de vrouwen toegang hebben tot een advocaat naar keuze, en moeten buitenlandse diplomaten de mogelijkheid krijgen de rechtszaak bij te wonen. Amnesty herhaalt haar oproep om onafhankelijke waarnemers toe te laten in de gevangenissen. Zij zouden berichten van marteling en andere mishandeling, waaronder seksueel misbruik, moeten onderzoeken.