Murtaja Qureiris, de jongste politieke gevangene van Saudi-Arabië, voor en na zijn gevangenschap van 12 jaar.
© bron: Twitter

Saudi-Arabië: Murtaja Qureiris is vrij!

De jongste politieke gevangene van Saudi-Arabië, Murtaja Qureiris, is vrijgelaten. Qureris was ter dood veroordeeld omdat hij meedeed aan een demonstratie toen hij 10 jaar oud was. In 2020 werd die straf al omgezet naar 12 jaar cel. Amnesty International is blij dat Qureiris nu is vrijgelaten.

Als 10-jarige jongen deed Murtaja Qureiris uit Saudi-Arabië in 2011 mee aan een vreedzame demonstratie op de fiets. Hij riep ‘Het volk wil mensenrechten!’ Drie jaar later werd hij gearresteerd.

Bekentenis na marteling

In de gevangenis werd hij gemarteld om hem tot een bekentenis te dwingen. De autoriteiten beschuldigden hem van terrorisme, omdat hij een molotovcocktail naar een politiebureau zou hebben gegooid. Qureiris zegt dat hij onschuldig is. Het opleggen van de doodstraf is volgens internationaal recht verboden voor misdrijven die zijn gepleegd door mensen jonger dan 18 jaar.

Rechtbank voor terrorisme

Murtaja Qureiris werd in eenzame opsluiting gezet en tijdens verhoor geslagen en geïntimideerd. Hij werd gedwongen een ‘bekentenis’ af te leggen. Zijn rechtszaak verliep oneerlijk en Qureiris werd als volwassene berecht, in plaats van als kind.

Hij bracht 5 jaar in de gevangenis door zonder toegang tot een advocaat, tot op zijn eerste hoorzitting die in augustus 2018 plaatsvond. Qureiris moest voor een speciale rechtbank voor verdachten van terrorisme verschijnen. Die rechtbank wordt in toenemende mate gebruikt door de Saudische autoriteiten voor rechtszaken tegen mensenrechtenactivisten en demonstranten.

Doodstraf afschaffen voor minderjarigen

Het toepassen van de doodstraf bij mensen die jonger zijn dan 18 jaar op het moment van een misdrijf druist in tegen internationale wetgeving. Maar volgens de Saudische wet is het nog steeds mogelijk om mensen ter dood te veroordelen voor misdrijven die ze als minderjarigen begingen.

Om aan te tonen dat ze kinderrechten serieus nemen, moeten de Saudische autoriteiten het gebruik van de doodstraf voor alle misdrijven begaan door minderjarigen afschaffen.

Amnesty’s standpunt over de doodstraf

Amnesty International is altijd en overal tegen de doodstraf, omdat het het recht op leven, zoals is vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, schendt. Hoewel internationaal recht zegt dat de doodstraf toegepast kan worden voor de ‘meest ernstige misdrijven’, is Amnesty International van mening dat deze straf nooit mag worden opgelegd.

Meer over dit onderwerp