In Saudi-Arabië is de 83-jarige Mohammad al-Khudari vrijgelaten.
© Family member

Saudi-Arabië laat vals beschuldigde gevangene vrij

In Saudi-Arabië is de 83-jarige Mohammad al-Khudari vrijgelaten. Hij zat 3 jaar gevangen nadat hij na verzonnen aanklachten was veroordeeld tot 15 jaar cel. Die straf werd vanwege zijn hoge leeftijd later tot 6 jaar gevangenisstraf teruggebracht.

De uit Palestina afkomstige Mohammed al-Khudari werd op 4 april 2019 samen met zijn zoon Hani al-Khudari gearresteerd. Beide mannen zaten bijna een jaar zonder aanklacht in hechtenis. Ze werden op 8 maart 2020 door het Speciale Strafhof van Saudi-Arabië tijdens een massaproces veroordeeld vanwege ‘lidmaatschap van een terroristische entiteit’ waarmee Hamas wordt bedoeld.

Geen goede medische zorg

Beiden zijn slachtoffer van grove mensenrechtenschendingen, waaronder gedwongen verdwijning en eenzame opsluiting. Ze werden achter gesloten deuren verhoord zonder de aanwezigheid van hun advocaten.

Mohammed al-Khudari lijdt aan prostaatkanker maar kreeg in de gevangenis niet de medische zorg die hij nodig heeft. Hij verloor de mobiliteit in zijn rechterarm vanwege de barre omstandigheden in zijn cel en kampt met andere fysieke klachten zoals hernia.

Zoon nog vast

Ook Hani al-Khudari kampt met ernstige gezondheidsproblemen zoals bloedarmoede en nierstenen, maar ook hem werd toereikende medische zorg geweigerd. Hij kreeg 3 jaar gevangenisstraf opgelegd, inclusief de tijd die hij in voorarrest doorbracht. Hoewel hij die straf op 28 februari 2022 had uitgezeten, wordt hij nog steeds gevangengehouden.

 

Meer over dit onderwerp