Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan, Aziza al-Youssef, Samar Badawi en Nassima al-Sada voerden actie tegen het Saudische verbod op autorijden voor vrouwen en op het systeem waarbij vrouwen voor veel zaken afhankelijk zijn van hun mannelijke voogd.
© Amnesty International

Saudi-Arabië bestempelt feminisme, atheïsme en homoseksualiteit als misdaden

Afgelopen weekend plaatste de Saudische staatsveiligheidsdienst een video op Twitter waarin feminisme, atheïsme en homoseksualiteit worden bestempeld als “extremistische ideeën”. Overtreders moeten de gevangenis in en bestraft worden met stokslagen.

Op atheïsme staat in Saudi-Arabië de doodstraf. Een relatie met iemand van hetzelfde geslacht is volgens de Saudische wet niet strafbaar, maar is dat wel volgens de sharia, die de basis vormt van het Saudische rechtsstelsel.

De recente hervormingen van het systeem van mannelijke voogdij en andere, voor vrouwen discriminerende wetten (zoals het opheffen van het rijverbod voor vrouwen), zijn het resultaat van het onvermoeibare werk van feministen en andere activisten, die nu in de gevangenis zitten of vervolgd worden.

Schandelijk

Screenshot uit de video
Screenshot uit de video

 Het filmpje van de Saudische overheid is schandelijk, vindt Amnesty International, en staat in schril contrast met de zogenaamde hervormingen waarmee kroonprins Mohammed bin Salman probeert internationaal goede sier te maken. Deze video toont het ware intolerante gezicht van Saudi-Arabië. Het land criminaliseert met de in de video naar voren gebrachte opvattingen niet alleen de identiteit van mensen, maar ook het hebben van progressieve en hervormingsideeën.

Amnesty vindt het ook verontrustend dat de internationale gemeenschap zwijgt over het gevangenzetten van tientallen vreedzame dissidenten in Saudi-Arabië. Belangrijke bondgenoten als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de EU moeten het land ertoe aansporen om iedereen vrij te laten die gevangenzit vanwege het vreedzaam uiten van zijn of haar mening.

Update: Saudi-Arabië haalt video offline

Enkele dagen nadat de video op Twitter geplaatst was, haalde de Saudische staatsveiligheidsdienst hem weer offline. En bood excuses aan. In een verklaring zei de staatsveiligheidsdienst dat ‘de video diverse fouten bevatte’ en dat ‘de makers van de video hun werk niet goed hadden gedaan’.

Meer over dit onderwerp