Russische rechtbank moet Oekraïense mensenrechtenverdediger Maksym Butkevych vrijlaten

Russische rechtbank moet Oekraïense mensenrechtenverdediger Maksym Butkevych vrijlaten (update)

Op 22 augustus 2023 behandelt een rechtbank in Moskou het hoger beroep tegen de veroordeling van Maksym Butkevych, een Oekraïense mensenrechtenverdediger. De beslissing om hem 13 jaar gevangen te zetten, werd genomen door het zogenaamde hooggerechtshof in het door Rusland bezette Luhansk in Oekraïne. Butkevych werd veroordeeld vanwege oorlogsmisdrijven, maar bewijs laat zien dat hij die niet gepleegd kan hebben.

Update 22 augustus 2023

Tijdens een hoorzitting voor een rechtbank in Moskou, waarin op 22 augustus het beroep tegen het vonnis van 13 jaar cel voor Maksym Butkevych werd aangevochten, werd de gevangenisstraf bevestigd. Volgens Amnesty International is dit een ernstige gerechtelijke dwaling. 

#

Mensenrechtenverdediger

Butkevych is de oprichter van een mensenrechtenorganisatie en van een radiozender in Oekraïne. Ook was hij bestuurslid van Amnesty Oekraïne. Volgens de Russische autoriteiten heeft Butkevich bekend dat hij een antitankgranaat gooide in een gebouw waar zich burgers bevonden. Zijn ‘bekentenis’ is vastgelegd op video en zeer waarschijnlijk onder dwang afgenomen.

Voor de oorlog in Oekraïne leidde Maksym Butkevych een maatschappelijke organisatie die vluchtelingen hielp in Oekraïne. Na de grootschalige invasie van Oekraïne door Rusland, bood Butkevych zich vrijwillig aan voor de Oekraïense strijdkrachten. Daarna kreeg hij de leiding over een peloton. Zijn eenheid werd later aan de frontlinie gevangengenomen door Russische troepen .

Zwart gemaakt

‘Sinds Butkevych is opgepakt wordt hij zwart gemaakt door de Russische media en de Russische autoriteiten in Moskou, en afgeschilderd als een schurk die erop uit is burgers te doden. Maksym Butkevych is als krijgsgevangene opzettelijk het recht op een eerlijk proces ontnomen. Dat is een oorlogsmisdrijf’, zegt Krivosheev.

Amnesty’s oproep

Het hof van beroep moet de beslissing vernietigen om Butkevych voor 13 jaar gevangen te zetten. Het schijnproces tegen hem, zijn behandeling sinds zijn gevangenschap en zijn veroordeling zijn een vergelding door Rusland voor zijn burgeractivisme en zijn vooraanstaande mensenrechtenwerk.

Achtergrond

Net als de overgrote deel van de Oekraïense krijgsgevangenen die worden vastgehouden door Russische troepen en hun gevolmachtigden, heeft Maksym Butkevych beperkt contact met de buitenwereld. Er is alle reden om aan te nemen dat hij, net als veel andere Oekraïense krijgsgevangenen, het slachtoffer is geweest van marteling en andere vormen van mishandeling. Meer details staan te lezen en de verklaring van Amnesty International Ukraine: Russia’s reprisals against prominent Ukrainian human rights defender who joined the Armed Forces of Ukraine.

In strijd met het internationaal humanitair recht heeft Rusland het Internationale Rode Kruis consequent de toegang ontzegd tot alle krijgsgevangenen. Het heeft Oekraïense krijgsgevangenen opzettelijk het recht op een eerlijk proces ontnomen, wat een oorlogsmisdrijf is. De verantwoordelijken moeten hierover verantwoording afleggen. Rusland moet zich volledig houden aan het internationale recht met betrekking tot de bezetting. Het moet onmiddellijk een einde maken aan de oorlog tegen Oekraïne. Voor alle slachtoffers van alle misdrijven onder het internationaal recht die door zijn strijdkrachten in Oekraïne zijn gepleegd, moet Rusland volledige en afdoende schadeloosstelling bieden.

 

Lees meer over de oorlog in Oekraïne in ons webdossier.

Kom in actie voor de vrijlating van Maksym Butkevych.

 

Meer over dit onderwerp