De Deense Jehova's getuige Dennis Christensen
© Mladen Antonov/AFP/Getty Images

Russische rechtbank: laat Jehova’s getuige vrij (update)

Russische rechtbank: laat Jehova’s getuige vrij (update)

In Rusland besloot een rechtbank op 23 juni 2020 dat Dennis Christensen moet worden vrijgelaten. De uit Denemarken afkomstige Jehova’s getuige was tot 6 jaar strafkamp veroordeeld vanwege zijn godsdienstige overtuiging. Hij moet nog wel een boete van iets meer dan 5.000 euro betalen.

Update

Amnesty ontving berichten dat Dennis Christensen nog vastzit in een strafkamp vanwege het overtreden van de gevangenisregels.

Naar verluidt overtrad Christensen de regels omdat hij niet een speciaal gevangenenjack droeg en op een verkeerd moment in de kantine was. Dit zou aanleiding kunnen zijn om de beslissing van de rechtbank om hem vrij te laten, nietig te verklaren.

‘De Russische autoriteiten hebben het duidelijk nog gemunt op Dennis Christensen, die uitsluitend is opgesloten omdat hij zijn recht op vrijheid van godsdienst vreedzaam uitoefende,’ zegt Natalia Prilutskaya van Amnesty International. ‘Dagen nadat de rechtbank de weg vrij maakte voor zijn vervroegde vrijlating, doen de openbare aanklagers er alles aan om hem achter de tralies te houden. Dit is een beangstigende boodschap voor de tientallen andere Jehovah’s getuigen die in Rusland worden vervolgd.’

Jehova’s getuigen worden in Rusland al sinds 2009 lastiggevallen en vervolgd, en de onderdrukking wordt alleen maar groter. Het Russische Hooggerechtshof bepaalde in april 2017 dat alle organisaties van Jehova’s getuigen opgeheven moeten worden en dat hun bezittingen in beslag moeten worden genomen. Een maand later was Christensen de eerste Jehova’s getuige die werd gearresteerd.

‘Extremistische organisatie’

Christensen werd ervan beschuldigd dat hij activiteiten organiseerde die verband houden met een ‘extremistische organisatie’. Jehova’s getuigen worden in Rusland sinds 2009 vervolgd op basis van contraterrorisme-wetgeving. De rechtbank in Christensens zaak verwees naar eerdere uitspraken, waarin werd geoordeeld dat organisaties van Jehova’s getuigen de wet op contraterrorisme hadden overtreden. Om die reden werden de organisaties als extremistisch bestempeld.

Zware straf

Op 9 juni dit jaar werd een andere Jehova’s getuige, de 61-jarige Gennady Shpakovsky, tot 6,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Nooit eerder kreeg een Jehova’s getuige in Rusland zo’n zware straf. Shpakovsky wordt ervan beschuldigd een verboden ‘extremistische organisatie’ te leiden.

Amnesty’s oproep

Er zijn naar schatting 175.000 Jehova’s getuigen in Rusland, van wie tientallen in de gevangenis zitten of huisarrest hebben gekregen. Amnesty roept de Russische autoriteiten op de antiterrorismewetgeving te herzien en te garanderen dat deze niet wordt gebruikt om critici van de regering en mensen met andere opvattingen de mond te snoeren.

Amnesty beschouwde Dennis Christensen als een gewetensgevangene die alleen maar is opgepakt omdat hij gebruikmaakte van zijn recht op vrijheid van godsdienst.

Lees hier Amnesty’s oproep met betrekking tot de vervolging van Jehova’s getuigen in Rusland.