Russische aanvallen op 10 en 20 oktober 2022 op energiefaciliteiten in Oekraïne leidden tot een landelijke stroomstoring
© AFP via Getty Images

Russische aanvallen op essentiële energievoorzieningen Oekraïne komen neer op oorlogsmisdrijven

De afgelopen dagen leidden Russische aanvallen op energiefaciliteiten tot een landelijke stroomstoring in Oekraïne. Eerder deze maand werden ook al energiecentrales bestookt.

‘De strategie achter Ruslands nieuwste oorlogstactieken is onmiskenbaar’, zegt Marie Struthers van Amnesty International. ‘Met het bombarderen van de essentiële civiele infrastructuur van Oekraïne, waaronder energievoorzieningen, heeft het Russische leger duidelijk de bedoeling om de industriële productie te ondermijnen, het transport te verstoren, angst en wanhoop te zaaien en de burgers in Oekraïne te beroven van warmte, elektriciteit en water nu de winter nadert.’

Onwettige aanvallen zijn oorlogsmisdrijf

‘Dat Rusland Oekraïense civiele infrastructuur aanvalt, is onwettig. Het moreel van de burgerbevolking is geen wettig doelwit, en het uitvoeren van deze aanvallen met als enig doel burgers te terroriseren is een oorlogsmisdrijf. Iedereen die verantwoordelijk is voor deze criminele aanvallen moet ter verantwoording worden geroepen. Nu Rusland zijn inspanningen opvoert om burgers in Oekraïne te terroriseren, moet de internationale gemeenschap dringend reageren en deze gruwelijke aanvallen veroordelen’, zegt Struthers.

Elektriciteitscentrales al eerder doelwit

Op 10 oktober 2022 voerden Russische troepen ook al massale raketaanvallen uit op Kiev en verschillende andere Oekraïense steden, waaronder Dnipro, Zaporizja en Zjytomyr. Volgens de Oekraïense strijdkrachten werden toen door Russische troepen ongeveer 40 raketten afgevuurd.

In acht regio’s en in Kiev werd belangrijke infrastructuur getroffen zoals elektriciteitscentrales. Dat leidde tot grote stroomtekorten in het hele land. Veel treinen liepen vertraging op. Volgens de Oekraïense politie waren van de 117 beschadigde objecten verspreid door het hele land 29 belangrijke infrastructuurvoorzieningen.

Achtergrond

Op 20 oktober 2022 kondigden de Oekraïense autoriteiten aan dat er in het hele land stroomstoringen zullen zijn, nadat Russische aanvallen ongeveer 40 procent van de energievoorzieningen van het land ernstig beschadigden. Er wordt geprobeerd om de beschadigde installaties te herstellen. Daarnaast zorgen de Oekraïense autoriteiten ervoor dat de resterende energie-infrastructuur niet overbelast raakt.

De Oekraïense autoriteiten hebben er ook bij de bevolking in het hele land op aangedrongen hun elektriciteitsverbruik elke dag tussen 07.00 en 23.00 uur tot een minimum te beperken. Ook de straatverlichting wordt vanaf 20 oktober 2022 in het hele land beperkt.

Meer over dit onderwerp