Rusland pakt oppositie aan
© © KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images

Rusland voert interne repressie op

Rusland voert de repressie in eigen land op door de media te censureren en met geweld demonstraties tegen de oorlog in Oekraïne neer te slaan. Amnesty International roept de Russische autoriteiten op hier onmiddellijk mee te stoppen.

In de eerste vier dagen van de invasie gebruikte de Russische politie regelmatig geweld om anti-oorlogsdemonstraties uiteen te drijven. Volgens de mensenrechtenorganisatie OVD-info zijn er meer dan 5.900 vreedzame demonstranten gearresteerd in ten minste 67 steden in Rusland. Op 24 februari 2022 sloeg de politie politiek filosoof Grigory Yudin bewusteloos. Hij werd kort in het ziekenhuis opgenomen.

Grove schending vrijheid van meningsuiting

Rusland treedt het recht op vrije media en vrijheid van meningsuiting met voeten. Op 24 februari droeg de Russische mediawaakhond Roskomnadzor alle media op om alleen maar van de overheid afkomstige informatie te delen. Op het schenden van dit bevel staat een boete van tot maximaal 56.000 euro en het blokkeren van de website. Zo blokkeerde de mediawaakhond op 28 februari de nieuwssite Nastoyashchee Vremya (Current Times) omdat de journalisten hierop zogenaamde ‘onbetrouwbare publieke informatie’ zouden verspreiden over het conflict. Daarnaast heeft de Russische overheid journalisten, onder wie tv-presentator Ivan Urgant en Elena Chernenko, van de perslijsten van de overheid gehaald nadat zij zich kritisch hadden uitgelaten over de oorlog.

Op 27 februari deelde het kantoor van de procureur-generaal een verklaring waarin ze dreigden mensen voor hoogverraad te vervolgen als ze zich schuldig zouden maken aan ‘hulp aan een buitenlandse staat, internationale of buitenlandse organisatie of hun vertegenwoordigers bij activiteiten die de veiligheid van de Russische Federatie ondermijnen’.

Stop repressie

Terwijl de Russische regering in Oekraïne willekeurige aanvallen blijft uitvoeren die in strijd zijn met international humanitair recht, schendt ze in eigen land op grove wijze het recht op vrijheid van meningsuiting en vreedzame vergadering. De Russische autoriteiten moeten onmiddellijk stoppen met de brute onderdrukking van critici.

Meer over dit onderwerp