© © Yulia Tsvetkova / Private Archive

Rusland veroordeelt Yulia Tsvetkova vanwege ‘homopropaganda’

Rusland veroordeelt Yulia Tsvetkova vanwege ‘homopropaganda’

In Rusland is Yulia Tsvetkova schuldig bevonden aan ‘propaganda van niet-traditionele relaties onder minderjarigen’. Ze kreeg een boete opgelegd van 75.000 roebel, omgerekend zo’n 930 euro. Haar advocaten gaan tegen de uitspraak in beroep.

Tsvetkova krijgt die boete omdat ze een tekening online had gezet van een stel vrouwen en een stel mannen met kinderen met de titel ‘Het gezin is waar liefde is. Steun lhbti-gezinnen!’

Wet tegen ‘homopropaganda’

In Rusland bestaat een wet die propaganda van niet-traditionele seksuele relaties – lees homoseksualiteit – gericht op minderjarigen verbiedt.

In december 2019 werd Tsvetkova schuldig bevonden aan het overtreden van deze wet omdat ze twee lhbti-websites beheerde. Op de websites was aangegeven dat deze bedoeld zijn voor mensen boven de 18, zoals de Russische wet voorschrijft. Toch kreeg ze een boete van 700 euro.

Tsvetkova al langer doelwit

Begin 2019 moest Tsvetkova haar werk bij een theatergezelschap opgeven. Ze werkte daar met jonge acteurs aan een toneelstuk tegen pesten en discriminatie. Volgens de politie zou ze de minderjarigen aanzetten tot verboden ‘niet-traditionele seksuele relaties’.

Yulia Tsvetkova had sinds november 2019 huisarrest vanwege het ‘maken en verspreiden van pornografische materialen’. Na internationale druk werd het huisarrest half maart 2020 opgeheven en omgezet in een reisbeperking. Tsvetkova, die opkomt voor de rechten van vrouwen en lhbti’ers, had op sociale media tekeningen geplaatst van vrouwen. Bij sommige waren ook geslachtsdelen te zien. Ze kan hiervoor tot 6 jaar cel krijgen.

Amnesty voert actie voor Yulia Tsvetkova aangezien ze alleen vervolgd wordt omdat ze vreedzaam gebruikmaakt van haar recht op vrije meningsuiting.

 

Lees meer over Amnesty’s acties voor Tsvetkova.