© Private

Schrijfactie Rusland: activist vervolgd om tekening vrouwelijk lichaam

Schrijfactie Rusland: activist vervolgd om tekening vrouwelijk lichaam

De Russische kunstenares en activiste Yulia Tsvetkova wordt beschuldigd van het ‘maken en verspreiden van pornografische materialen’. Tsvetkova, die zich inzet voor vrouwenrechten en LHBTI’ers, had op sociale media tekeningen geplaatst van het naakte vrouwelijk lichaam. Indien schuldig bevonden, kan ze tot 6 jaar gevangenisstraf krijgen. Absurd.

Wat kun jij doen?

Schrijf naar de openbaar aanklager in Rusland. Roep hem op Yulia Tsvetkova niet te vervolgen.

Huisarrest

In afwachting van haar proces zat Tsvetkova sinds november 2019 onder huisarrest. Ze mocht zelfs niet voor een behandeling naar de tandarts. De rechter herriep haar huisarrest op 16 maart maar ze mag haar woonplaats niet verlaten.

Al langer doelwit

De Russische autoriteiten hebben het al langer gemunt op Yulia Tsvetkova. In december 2019 kreeg ze een boete vanwege het overtreden van de wet tegen ‘homopropaganda onder minderjarigen’ omdat ze twee lhbti-websites beheerde. In juli legde de rechter haar weer een boete op vanwege een tekening van twee gezinnen: een met twee moeders en een met twee vaders. Die plaatste ze online met de titel ‘Het gezin is waar liefde is. Steun lhbti+-gezinnen’. Volgens de autoriteiten overtrad ze ook hiermee de wet tegen ‘homopropaganda’.

Download de voorbeeldbrief

 

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden