Een activist van Open Rusland demonstreert in Moskou voor het kantoor van de Openbaar Aanklager
© Viktor Kotov

Rusland: eerste strafzaak onder Ongewenste Organisatiewet

De Russische autoriteiten hebben voor het eerst een strafzaak geopend op grond van de Ongewenste Organisatiewet. Anatasia Shevchenko van de beweging Otkrytaya Rossiya (Open Rusland) kan 6 jaar gevangenisstraf krijgen.

Shevchenko werd op 21 januari 2019 aangeklaagd vanwege ‘herhaalde deelname aan activiteiten van een ongewenste organisatie’.

Precedentwerking

‘Het is uiterst zorgwekkend dat dit een nieuw precedent schept. Het is de eerste keer dat een mensenrechtenverdediger wordt vervolgd op grond van het Wetboek van Strafrecht vanwege samenwerking met “ongewenste organisaties”. Als dit vaker gebeurt, heeft dit verstrekkende gevolgen voor het recht op de vrijheid van meningsuiting, aangezien de autoriteiten meer middelen in handen hebben om activisten gevangen te zetten’, zegt Natalia Zviagina, directeur van Amnesty Rusland.

Meer arrestaties

Op 21 januari 2018 viel de politie de huizen binnen van zes activisten van Open Rusland. Er werd een strafzaak geopend tegen Anastasia Shevchenko, de coördinator van de beweging in Rostov-on-Don. Nooit eerder werd een strafzaak begonnen op grond van artikel 284.1 van het Wetboek van Strafrecht.

Op 17 januari werden Liya Milushkina en haar man Artyom Milushkin van Open Rusland gearresteerd op beschuldiging van de verkoop van drugs. Hierop staat een gevangenisstraf van maximaal 20 jaar. Liya is coordinator van open Rusland in de stad Pskov, Artyom is politiek activist. Artyom meldde al eerder dat politieagenten dreigden drugs bij hem te plaatsen. Amnesty International sprak verschillende collega’s van het echtpaar Milushkin. Die zijn ervan overtuigd dat de aanklachten zijn verzonnen.

Lees het Engelse persbericht.