Russische media
© Amnesty Rusland

Rusland: nieuwe aanval op onafhankelijke media, ngo’s en activisten

Onafhankelijke Russische media, maatschappelijke organisaties en mensenrechtenverdedigers kregen hoge boetes opgelegd. Daarmee proberen de Russische autoriteiten kritische geluiden te smoren.

‘Opnieuw richten de Russische autoriteiten hun pijlen op onafhankelijke organisaties en individuen – deze keer met verstikkende boetes als wapen. Door gebruik te maken van draconische wetten, schrijven de autoriteiten de ene na de andere verstikkende boete uit in wat een gecoördineerde aanval lijkt om kritische organisaties buitenspel te zetten’, zegt Natalia Zviagina, directeur van Amnesty Rusland.

Hoogste boete ooit

Het laatste slachtoffer is The New Times, een van de vooraanstaande kritische media in Rusland. Op 26 oktober kreeg het tijdschrift een boete van ruim 300.000 euro vanwege ‘het verzuim van een redacteur, een verslaggever of een uitgever van een medium om informatie te geven over ontvangen fondsen’. Het is de hoogste boete die een Russisch mediakanaal tot nu toe kreeg opgelegd.

Het blad verscheen sinds 2017 alleen nog online. Voor een printversie was geen geld meer, nadat adverteerders zich terugtrokken omdat het magazine niet loyaal aan het regime zou zijn. Door de enorme boete verkeert het blad nu op de rand van een faillissement.

‘Buitenlandse agent’

Ook op 26 oktober kreeg de Andrey Rylkov-stichting, een prominente groep die hervorming van het drugsbeleid nastreeft, een boete van 11.000 euro vanwege het verspreiden van ‘propaganda voor narcotica’. Het gewraakte artikel verscheen in een nieuwsbrief van de stichting met informatie over toegang tot medische diensten voor drugsgebruikers. De Andrey Rylkov-stichting staat sinds 2016 op de lijst van ‘buitenlandse agenten’.

Eerder deze maand kreeg Transparancy International Russia een boete van bijna 14.000 euro nadat het een rechtszaak had verloren in verband met laster. De organisatie was gedaagd door iemand die dichtbij president Poetin staat.

Ook mensenrechtenverdediger Sergei Zykov en activist Aleksandr Kunilovsky kregen een boete van zo’n 4.000 euro. Ze hadden zich niet aan de restrictieve regels voor publieke bijeenkomsten gehouden.

The New Times, de Andrey Rylkov-stichting en Tranparancy International Russia ontvangen geld uit het buitenland. Dat maakt ze in de ogen van de Russische autoriteiten verdacht.

Amnesty’s oproep

Amnesty International roept de Russische autoriteiten op om onmiddellijk een einde te maken aan de wrede aanval op maatschappelijke organisaties en het opleggen van exorbitante boetes.