Demonstranten in Hongkong
© Jimmy Lam @everydayaphoto

Politie Hongkong: stop met buitensporig geweld tegen demonstranten

De afgelopen week zette de politie van Hong Kong buitenproportioneel geweld in tegen demonstranten. Amnesty blijft de politie oproepen hier een einde aan te maken en te voldoen aan internationale politiestandaarden. Overheden moeten voorlopig stoppen met de export van anti-demonstratiewapens zoals rubberkogels naar Hong Kong.

Op 11 augustus gebruikte de politie rubberkogels en traangas tegen demonstranten. Volgens mediabronnen raakte een van de demonstranten gewond aan haar oog, doordat ze was geraakt door een stunbag-kogel. De politieagenten schoten van dichtbij met traangas- en pepperspraykogels op zich terugtrekkende demonstranten in het Kwai Fong-treinstation. Daarbij mikten ze op hoofden en bovenlichamen.

Op 13 augustus botsten betogers en veiligheidsdiensten opnieuw op het vliegveld van Hong Kong.

Hoe niet om te gaan met een demonstratie

Dit is volgens Man-Kei Tam, directeur Amnesty International Hongkong in strijd met internationale standaarden: “Schieten op demonstranten op plekken waar ze in korte tijd moeilijk weg kunnen komen druist in tegen het zogenaamde doel van het uiteendrijven van een menigte. De politie van Hong Kong laat maar weer eens zien hoe je niet moet omgaan met een demonstratie. Dit ongelukkige politieoptreden zal alleen maar leiden tot meer spanningen en vijandigheid, en daarmee tot een algehele escalatie van de situatie.”

De politie van Hongkong beschikt sinds half augustus bovendien over waterkanonnen die tegen de demonstranten kunnen worden ingezet. De inzet van waterkanonnen lijkt onschuldig, maar kan leiden tot zware verwondingen en zelfs de dood.

Oproep Amnesty

Amnesty blijft de politie van Hongkong oproepen om zich te houden aan internationale politiestandaarden. Ook moeten politieagenten hun werkwijze richten op het de-escalaren in plaats van het aanwakkeren van geweld. Overheden moeten stoppen met het exporteren van anti-demonstratiewapens totdat er waarborgen zijn dat ze worden gebruikt op een manier die in lijn is met internationale politiestandaarden.

Hongkong: stop buitensporig politiegeweld bij demonstraties!

Kom in actie