De politie bestookt demonstranten met traangas en pepperspray tijdens protesten tegen de nieuwe uitleveringswet in Hongkong
© AFP/Getty Images

Bewijzen van politiegeweld tegen vreedzame demonstranten in Hongkong (update)

Amnesty International heeft bevestigd dat de politie in Hongkong onnodig en buitensporig veel geweld heeft gebruikt tegen demonstranten. Op videobeelden is te zien dat de betogers met rubberkogels zijn beschoten, waarbij hun leven gevaar liep. Ook werden demonstranten die geen verzet pleegden geslagen en journalisten tegengewerkt.

UPDATE: Het Europees Parlement (EP) heeft op 18 juli zijn zorgen uitgesproken over de mensenrechtensituatie in Hongkong.

Het EP riep de Europese Unie en de lidstaten op om controlemechanismen voor export naar China in te voeren. Hiermee kunnen lidstaten China, en met name Hongkong, de toegang ontzeggen tot technologieën die gebruikt worden om grondrechten te schenden.

Eve Geddie, directeur Amnesty Europa: “Hiermee geeft de internationale gemeenschap China, en vooral Hongkong, het signaal dat het het buitenproportionele geweld tegen vreedzame demonstranten niet accepteert.”

Verzet tegen nieuwe uitleveringswet

Op woensdag 12 juni protesteerden tienduizenden Hongkongers tegen het voorstel om een nieuwe uitleveringswet aan te nemen. De politie bestookte de demonstranten met traangas, rubberkogels, pepperspray en sloeg op hen in met wapenstokken. Amnesty analyseerde filmmateriaal van veertien gevallen waar de politie met geweld tegen betogers optrad.

Het voorstel voor een nieuwe uitleveringswet maakt het de autoriteiten van Hongkong mogelijk om verdachten van een misdrijf uit te leveren aan landen waarmee het geen uitleveringsakkoord heeft gesloten. De nieuwe wet geldt ook voor uitlevering van verdachten aan China, die daar dan berecht worden.

De demonstranten zijn bang dat met de nieuwe wet ook critici en activisten aan China kunnen worden uitgeleverd. Dat kan wanneer de Chinese autoriteiten een aanklacht tegen hen verzinnen. Dat deze ‘verdachten’ een eerlijk proces krijgen is klein, vrezen de tegenstanders van de wet. Ook is er de angst dat China steeds meer te zeggen krijgt in Hongkong.

Beelden van het politieoptreden

Lees meer over de protesten tegen de uitleveringswet.