De politie bestookt demonstranten met traangas en pepperspray tijdens protesten tegen de nieuwe uitleveringswet in Hongkong
© AFP/Getty Images

Bewijzen van politiegeweld tegen vreedzame demonstranten in Hongkong

Amnesty International heeft bevestigd dat de politie in Hongkong onnodig en buitensporig veel geweld heeft gebruikt tegen demonstranten. Op videobeelden is te zien dat de betogers met rubberkogels zijn beschoten, waarbij hun leven gevaar liep. Ook werden demonstranten die geen verzet pleegden geslagen en journalisten tegengewerkt.

Op woensdag 12 juni protesteerden tienduizenden Hongkongers tegen het voorstel om een nieuwe uitleveringswet aan te nemen. De politie bestookte de demonstranten met traangas, rubberkogels, pepperspray en sloeg op hen in met wapenstokken. Amnesty analyseerde filmmateriaal van veertien gevallen waar de politie met geweld tegen betogers optrad.

Verzet tegen nieuwe uitleveringswet

Het voorstel voor een nieuwe uitleveringswet maakt het de autoriteiten van Hongkong mogelijk om verdachten van een misdrijf uit te leveren aan landen waarmee het geen uitleveringsakkoord heeft gesloten. De nieuwe wet geldt ook voor uitlevering van verdachten aan China, die daar dan berecht worden.

De demonstranten zijn bang dat met de nieuwe wet ook critici en activisten aan China kunnen worden uitgeleverd. Dat kan wanneer de Chinese autoriteiten een aanklacht tegen hen verzinnen. Dat deze ‘verdachten’ een eerlijk proces krijgen is klein, vrezen de tegenstanders van de wet. Ook is er de angst dat China steeds meer te zeggen krijgt in Hongkong.

Beelden van het politieoptreden

Lees meer over de protesten tegen de uitleveringswet.