Politie Hongkong mishandelt en martelt demonstranten

Politie Hongkong mishandelt en martelt demonstranten

De politie van Hongkong gebruikt buitensporig geweld tegen demonstranten, niet alleen tijdens protesten, maar ook bij hun arrestatie en opsluiting. Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar deze mensenrechtenschendingen. Dit zijn de conclusies van een nieuw onderzoek van Amnesty International.

Nicholas Bequelin, Amnesty’s directeur Oost-Azië: De hele wereld heeft kunnen zien hoe hardhandig de politie in Hongkong optreedt tegen demonstranten. Veel minder bekend is het politiegeweld dat aan het zicht onttrokken is. Het gevonden bewijs laat er geen twijfel over bestaan: uit wraak pakten veiligheidstroepen demonstranten willekeurig op, sloten ze op en gebruikten geweld tegen hen. Sommigen werden zelfs gemarteld.

Uit wraak pakten veiligheidstroepen demonstranten willekeurig op, sloten ze op en gebruikten geweld tegen hen. Sommigen werden zelfs gemarteld.

Geweld tijdens arrestatie

Amnesty ziet een helder patroon van politie- en veiligheidsmensen die buitensporig geweld inzetten bij het vaak willekeurig arresteren van demonstranten. De antioproerpolitie en de Speciale Tactische Eenheid, ook wel bekend als de ‘raptors’ (roofvogels), zijn verantwoordelijk voor het zwaarste geweld. Amnesty sprak met 21 personen die gearresteerd waren bij de protesten. Bijna elke persoon gaf aan met de vuist of wapenstok geslagen te zijn bij hun arrestatie, ook als ze zich niet hadden verzet. 18 van de 21 geïnterviewde mensen moesten in het ziekenhuis worden opgenomen vanwege de klappen die ze kregen.

Geweld tijdens gevangenschap

In meerdere gevallen ging het geweld ook in gevangenschap door. Demonstranten die vastzaten gaven aan dat de politie hen sloeg en op andere manieren mishandelde, of zelfs martelde. Een man die in een politiebureau vastzat na een demonstratie vertelde dat politieagenten hem zwaar mishandelden. Ze dreigden zijn handen te breken als hij zichzelf zou beschermen: ‘Ik voelde dat mijn benen met iets heel hards werden geraakt. Een politieagent draaide me om en plaatste zijn knieën op mijn borst. Ik voelde de pijn in mijn botten en kon niet ademen. Ik probeerde te schreeuwen, maar ik kon niet ademen en niet spreken.’

Ik probeerde te schreeuwen, maar ik kon niet ademen en niet spreken.

Wraak

Uit getuigenverklaringen blijkt dat politie- en veiligheidsmensen wraaknamen voor de acties van demonstranten. Een man verklaarde dat hij politieagenten 20 seconden met een laserpen in de ogen zag schijnen van een jongen die in dezelfde ruimte was. De jongen had klaarblijkelijk eerder met een laserpen op het politiebureau geschenen. Volgens de man zeiden ze: “Als je het zo leuk vindt om de pen op ons te richten, waarom richt je die dan niet op jezelf?’

Als je het zo leuk vindt om de pen op ons te richten, waarom richt je die dan niet op jezelf?’

Amnesty’s oproep

Het is overduidelijk dat de politie- en veiligheidstroepen in Hongkong buitensporig geweld hebben gebruikt tegen demonstranten, zowel voor, tijdens, als na arrestaties. Dit is een schending van internationale mensenrechten. Er moet een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek komen dat leidt tot vervolging, gerechtigheid en schadevergoeding.

Lees hier meer over de oorzaken van de protesten