Idris Khattak
© Privéfoto

Pakistan: familie van de ‘verdwenen’ Idris Khattak moet duidelijkheid krijgen 

Pakistan: familie van de ‘verdwenen’ Idris Khattak moet duidelijkheid krijgen 

Volgens berichten zou de gedwongen verdwenen Pakistaanse mensenrechtenverdediger Idris Khattak zijn veroordeeld voor ‘verraad’, waarvoor hij 14 jaar gevangenisstraf zal krijgen. Zijn familie en advocaat zijn niet ingelicht. Amnesty International vindt dat zij zo snel mogelijk duidelijkheid moeten krijgen.

De familie en advocaat van Idris Khattak tasten in het duister over de exacte status van zijn zaak en de veroordeling waarover nu berichten naar buiten komen. Dat is een schending van het recht op een eerlijk proces en zorgt ervoor dat de familie en advocaat geen juridische stappen kunnen ondernemen.

Oneerlijk proces in het geheim

Als de veroordeling wordt bevestigd, is dat het sluitstuk van een beschamend proces dat 2 jaar duurde en van begin tot eind onrechtvaardig was. Idris Khattak is een mensenrechtenverdediger die onderzoek deed naar gedwongen verdwijningen van mensenrechtenverdedigers en andere cirtici van de regering. In 2019 werd hij een auto ingeduwd en daarna vastgehouden op een geheime locatie. Hij ‘verdween’ dus zelf.

Khattak is een burger, maar hij werd berecht voor een militaire rechtbank. Het proces vond plaats in het diepste geheim. Slechts een paar details over zijn zaak kwamen naar buiten. Volgens zijn advocaat was het proces vergeven van ernstige gebreken.

De advocaat zegt dat hij Idris Khattak slechts drie keer heeft mogen ontmoeten. Elke keer werden zij gefilmd, bleef een legerofficier bij hen en mochten zij niet in hun eigen taal, Pashto, spreken. Tot twee keer toe weigerden de autoriteiten een verzoek om de rechtszaak te verwijzen naar een gewone rechtbank.

Amnesty’s oproep

Amnesty roept de Pakistaanse autoriteiten op de familie onmiddellijk in te lichten over de rechtszaak en hem toegang te geven tot zijn advocaten. Ook moeten de autoriteiten Khattak voor een gewone rechtbank brengen om te bepalen of zijn arrestatie en gevangenschap rechtmatig zijn. Daarnaast moeten zij een einde brengen aan alle geheimzinnigheid en duidelijkheid verschaffen over de rechtszaak en Khattaks verblijfplaats.