Explosie in het havengebied van de Libanese hoofdstad Beirut, 4 augustus 2020
© AFP via Getty Images

Onafhankelijk onderzoek nodig naar explosie in Libanon

Onafhankelijk onderzoek nodig naar explosie in Libanon

‘De gruwelijke explosie in Beirut is zeer ingrijpend voor een land dat al lijdt onder meerdere crises,’ zegt Julie Verhaar, waarnemend secretaris-generaal van Amnesty International. ‘Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en hun familie.’

Wat de explosie ook heeft veroorzaakt, inclusief de mogelijkheid dat een grote hoeveelheid ammoniumnitraat niet veilig was opgeslagen, roept Amnesty op om snel een onafhankelijk internationaal onderzoek in te stellen.

Daarnaast vraagt Amnesty de internationale gemeenschap de humanitaire hulp aan Libanon uit te breiden nu het land ook al kampt met een ernstige economische crisis en de coronapandemie.

Achtergrond

Op 4 augustus 2020 was er een enorme explosie in het havengebied van de Libanese hoofdstad Beirut. Daarbij kwamen zeker honderd mensen om het leven en raakten naar schatting 4.000 mensen gewond.

President Aoun heeft gezegd dat de explosie is veroorzaakt door 2.750 ton ammoniumnitraat dat niet veilig was opgeslagen. Ook kondigde hij drie dagen van nationale rouw af.

Amnesty International vindt dat een internationaal onderzoek, los van elke potentiële politieke belangenverstrengeling, nodig is om de waarheid te achterhalen en gerechtigheid en een schadevergoeding voor de slachtoffers mogelijk te maken.

 

Lees meer over de situatie in Libanon.