Bobomurod Abdellayef
© RFE/RL

Oezbekistan: gewetensgevangene Abdullayev vrij

Het gerechtshof in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, heeft besloten tot de vrijlating van Bobomurod Abdullayev. De gevangenisstraf van de journalist is omgezet in een werkstraf. ‘Ik ben extreem gelukkig dat ik hier levend ben uitgekomen’, zei Abdullayev tegen verslaggevers van persbureau Reuters.

Abdullayev is een onafhankelijke journalist en sportverslaggever. Hij werd op 27 september 2017 opgepakt door leden van de SNB, de Oezbeekse veiligheidsdienst. Hij zou geprobeerd hebben ‘de rechtsorde omver te werpen’ en werd beschuldigd van het onder pseudoniem schrijven van opruiende teksten. Abdullayev bekende later een pseudoniem gebruikt te hebben, maar ontkent dat hij heeft opgeroepen tot geweld.

Vast in beruchte gevangenis

Hij werd gevangengehouden in de gevangenis van de SNB. ‘Bobomurod Abdullayev heeft een hoge prijs betaald voor zijn onafhankelijke journalistiek tijdens de zeven maanden die hij in een van de beruchtste gevangenissen van Oezbekistan zat,’ zegt Denis Krivosheev,  Amnesty’s directeur Europa en Centraal-Azië. ‘Hij is daar waarschijnlijk gemarteld om hem tot een bekentenis van een valse aanklacht te dwingen. Er moet een gedegen onderzoek komen naar de bewering van marteling, die alarmerend vaak gehoord wordt in dit land.’