De Oezbeekse blogger en mensenrechtenverdediger Nafosat Olloshkurova is op 28 december 2019 vrijgelaten uit een psychiatrische kliniek.
© Private

Oezbekistan: activist Olloshkurova uit psychiatrische kliniek

Oezbekistan: activist Olloshkurova uit psychiatrische kliniek

De Oezbeekse blogger en mensenrechtenverdediger Nafosat Olloshkurova is op 28 december 2019 vrijgelaten uit een psychiatrische kliniek. Ze werd op 23 september 2019 op hardhandige wijze gearresteerd terwijl ze een vreedzaam protest monitorde.

Op 26 september werd ze in een psychiatrische instelling geplaatst en moest ze een medische behandeling ondergaan. Nafosat Olloshkurova had nooit opgepakt mogen worden omdat ze alleen maar legitiem mensenrechtenwerk verrichtte.

Demonstranten tegengehouden

Nafosat Olloshkurova was een van de veertien mensen die administratieve detentie kregen opgelegd nadat de politie op 23 september 2019 een vreedzame protestmars had afgebroken. Ze had de mars gevolgd en er op Facebook over bericht onder haar pseudoniem Shabnam Olloshkurova. Toen ze filmde hoe de politie de demonstranten tegenhield, werd Olloshkurova gearresteerd.

Opname in psychiatrische kliniek

Op 26 september werd ze gedwongen opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis in Urgench. Dat gebeurde nadat een politieagent beweerde dat ze ‘had geprobeerd zelfmoord te plegen’. Op 30 september bepaalde de rechtbank dat Olloshkurova twee maanden in het psychiatrisch ziekenhuis moest blijven. Op 28 november besloot de rechtbank haar detentie in het psychiatrisch ziekenhuis te verlengen tot 27 december. Ondanks haar vrijlating wordt Nafosat Olloshkurova door artsen in de gaten gehouden.

Nafosat Olloshkurova, moeder van twee jonge kinderen, uit zich vaker kritisch over schendingen van mensenrechten in Oezbekistan. De Oezbeekse autoriteiten hebben al meerdere activisten en journalisten in een psychiatrische instelling opgesloten. Daarmee proberen ze hun het zwijgen op te leggen.