Oekraïne: vernietiging Kakhovka-dam vereist dringende internationale reactie nu humanitaire ramp dreigt voor duizenden mensen

De dam bij de Kakhovka-waterkrachtcentrale in een door Rusland bezet deel van Zuid-Oekraïne is verwoest.

‘Terwijl steden en dorpen stroomafwaarts van de Dnjepr onder water lopen, zijn de impact van de vernietiging van de dam op de bevolking en het milieu een enorme humanitaire ramp. De internationale gemeenschap moet zich verenigen om de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen’, reageert Marie Struthers van Amnesty International.

In het internationaal humanitair recht worden dammen beschermd, vanwege de gevaren die de vernietiging ervan met zich meebrengt voor burgers. De vernietiging van de Kakhovka-dam is een catastrofe die het leven, de veiligheid en het welzijn van tienduizenden, zo niet honderdduizenden mensen die binnen het bereik van het overstromingswater leven in gevaar brengt. Het is letterlijk een open sluisdeur voor een enorme ramp voor mens en milieu.

Als gevolg van de verwoesting komen stroomafwaarts enorme gebieden onder water te staan. Stroomopwaarts zal de bevolking verstoken blijven van een veilige watervoorziening, ook in grote steden en op het door Rusland bezette schiereiland De Krim. Het is bijzonder verontrustend dat de verwoeste dam catastrofale gevolgen kan hebben voor de kerncentrale in Zaporizja. Deze staat ook onder Russische controle en is voor kritisch onderhoud afhankelijk van het water van de Dnjepr.

Onafhankelijk onderzoek

‘Autoriteiten aan alle kanten moeten prioriteit geven aan de evacuatie en veiligheid van getroffen burgers door de vernietiging van de dam en stappen ondernemen om andere gevolgen tot een minimum te beperken.

‘Er moet snel een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek komen naar de vernietiging van de Kakhova-dam’, stelt Marie Struthers. ‘We herhalen ook onze oproep om iedereen die verdacht wordt van verantwoordelijkheid voor agressie, oorlogsmisdrijven en andere misdrijven onder internationaal recht te berechten in een eerlijk proces en om slachtoffers en overlevenden volledige genoegdoening te geven.’

Achtergrond

Amnesty International documenteert schendingen van het internationaal humanitair recht sinds het begin van de grootschalige Russische invasie in Oekraïne. Alle tot nu toe gepubliceerde publicaties van Amnesty International zijn hier te vinden.

 

Lees meer over de situatie in Oekraïne in ons webdossier.

 

Meer over dit onderwerp