Nadat de Russische troepen op 2 april 2022 de Oekraïense stad Boetsja hebben verlaten, blijven lichamen van dode mensen in burgerkleding achter in de straten
© RONALDO SCHEMIDT/AFP via Getty Images

Oekraïne: Russische soldaten die Oekraïense krijgsgevangenen aanvallen, moeten worden berecht

Op een video die rondgaat op sociale media is te zien hoe Russische soldaten een Oekraïense krijgsgevangene castreren. De mond van de krijgsgevangene is gesnoerd en zijn handen zijn op zijn rug vastgebonden.

Volgens berichten in de media werden de schokkende beelden aanvankelijk op een pro-Russische Telegram-pagina geplaatst voordat ze op grotere schaal werden gedeeld op sociale media. In de video gebruikt een man in een Russisch uniform en een zwarte hoed een mes om een ​​man in een Oekraïens uniform te castreren.

‘Minachting voor het leven’

‘Deze gruwelijke aanval is weer een duidelijk voorbeeld van de grote minachting voor het menselijk leven door Russische troepen in Oekraïne’, zegt Marie Struthers van Amnesty International. ‘Iedereen die verdacht wordt van strafrechtelijke feiten moet worden onderzocht en, als er voldoende toelaatbaar bewijs is, worden vervolgd in eerlijke processen voor gewone civiele rechtbanken waarbij niet de doodstraf kan worden opgelegd.’

Standrechtelijke executies

Sinds het begin van de Russische oorlog tegen Oekraïne heeft Amnesty misdrijven volgens het internationaal recht gedocumenteerd. Dat gaat om onder meer standrechtelijke executies van gevangenen door separatistische troepen in Oost-Oekraïne die door Rusland worden gesteund en buitengerechtelijke executies van Oekraïense burgers door Russische troepen.

Rechten van krijgsgevangenen

Het internationaal recht is duidelijk: krijgsgevangenen mogen niet worden onderworpen aan enige vorm van marteling of mishandeling en moeten onmiddellijk toegang krijgen tot het Internationale Comité van het Rode Kruis. De autoriteiten moeten de rechten van krijgsgevangenen volledig respecteren in overeenstemming met de Geneefse Conventies. Volgens het oorlogsrecht is geweld tegen zieke of gewonde strijders en krijgsgevangenen niet toegestaan.

 

Lees meer over de Russische inval van Oekraïne.

 

Meer over dit onderwerp