Nederland moet zich publiekelijke uitspreken voor vrijlating activisten in Saudi-Arabië na wegsturen Canadese ambassadeur

Amnesty International roept minister Blok van Buitenlandse zaken, en zijn Europese collega’s, op om zich publiekelijk uit te spreken voor de vrijlating van mensenrechtenverdedigers in Saudi-Arabië. Die oproep doet de organisatie nadat de Canadese ambassadeur Saudi-Arabië gedwongen moest verlaten. Dat gebeurde nadat Canada had opgeroepen tot de vrijlating van onschuldige Saudische mensenrechtenverdedigers.

Met het wegsturen van de Canadese ambassadeur en het verbreken van de handelsrelaties toont Saudi-Arabië wederom haar ware gezicht. Na een golf van arrestaties eerder dit jaar werden vorige week weer twee prominente mensenrechtenverdedigers gearresteerd.

Geloofwaardigheid Nederland staat op het spel

Terwijl Nederland de banden met Saudi-Arabië aanhaalt en plannen maakt voor een nieuwe handelsmissie, neemt de repressie onder kroonprins Mohammad bin Salman alleen maar toe.

Als de Nederlandse regering er niet voor kiest om zich publiekelijke uit te spreken, zwicht zij voor de druk van Saudi-Arabië en laat zij dappere (vrouwenrechten)activisten in de steek.

De geloofwaardigheid van Nederland als voorvechter van de vrije meningsuiting staat op het spel. Als Nederland zwijgt over deze ongekende intimidatie door Saudi-Arabië geeft Nederland de machthebbers in Riyad carte blanche om door te gaan met het opsluiten van onschuldige mensenrechtenverdedigers.

‘Hervormingen’

Vorige week werden Samar Badawi en Nassima al-Sada vastgezet. Beide vrouwen waren al eerder slachtoffer van intimidatie. Ook kregen ze een reisverbod vanwege hun mensenrechtenwerk. Badawi en Al-Sada zijn twee van de laatste vertegenwoordigers van de mensenrechtengemeenschap die nog niet werden vastgezet.

Sinds kroonprins Mohammad bin Salman de touwtjes in handen heeft, is de onderdrukking alleen maar toegenomen. Desondanks zegt hij het land te willen hervormen en doen de autoriteiten er alles aan om het imago van Saudi-Arabië op te poetsen. In zijn Visie 2030 schreef Bin Salman te streven naar ‘een welvarend land waarin alle burgers hun dromen, hoop en ambities kunnen waarmaken’.

Meer over dit onderwerp