Demonstranten in Yangon, Myanmar, 28 februari
© Getty Images

Myanmar: twee jaar na de staatsgreep is wereldwijde actie hard nodig

Het leger van Myanmar gaat door met het willekeurig arresteren, martelen en doden van mensen en blijft hiermee wegkomen. Twee jaar na de staatsgreep roept Amnesty International op tot wereldwijde actie en solidariteit in aanloop naar de herdenking op 1 februari.

Sinds de staatsgreep zijn bijna 3.000 mensen gedood en 1,5 miljoen mensen ontheemd geraakt. Meer dan 13.000 mensen zitten nog gevangen onder inhumane omstandigheden, vier mensen zijn geëxecuteerd, en ten minste 100 mensen werden ter dood veroordeeld. 7,8 Miljoen kinderen gaan niet meer naar school.

De strijd van het leger tegen mensen die kritisch zijn heeft in het hele land tot grote angst geleid en ernstige mensenrechtenschendingen tot gevolg gehad. Zo zette het leger lucht- en grondaanvallen tegen burgers in.  

‘Het is duidelijk dat het leger deze landelijke aanval op mensenrechten kan uitvoeren vanwege de inadequate wereldwijde reactie op deze crisis. Deze crisis kan een vergeten crisis worden’, zegt Ming Yu Hah van Amnesty International. ‘Dat mogen we niet laten gebeuren. De herdenking op 1 februari moet benadrukken dat landen wereldwijd in actie moeten komen en dat de ASEAN (Association for Southeast Asian Nations) de mensen van Myanmar moet beschermen. Zij leven onder de dagelijkse bezetting van het leger.’

Ondanks de gevaren en vervolging, blijven dappere mensen in Myanmar doorgaan met vreedzaam demonstreren. In aanloop naar de herdenking, neemt Amnesty International deel aan demonstraties en evenementen in steden over de hele wereld, zoals Bangkok en Seoul, om solidariteit te tonen met de mensen in Myanmar.

Actie regeringen en VN nodig

Deze solidariteit is erg belangrijk en laat mensen zien dat ze er niet alleen voor staan. Maar het is niet genoeg: De Verenigde Naties en regeringen wereldwijd moeten meer doen. De recente historische resolutie over Myanmar van de VN Veiligheidsraad was een welkome stap, maar regeringen moeten meer druk uitoefenen op het leger van Myanmar om alle mensen vrij te laten die vastzitten voor het vreedzaam uitoefenen van hun mensenrechten.

‘De mensenrechtensituatie in Myanmar is onacceptabel. Mensen in Myanmar lijden dagelijks en hebben geen tijd te verliezen. De internationale gemeenschap mag niet wachten maar moet effectieve actie nemen om de schendingen van het leger te stoppen.’

Achtergrond

Sinds de staatsgreep van 1 februari 2021 heeft Amnesty International wijdverspreide mensenrechtenschendingen gedocumenteerd. Een deel hiervan zijn oorlogsmisdrijven en misdaden tegen de mensheid, als onderdeel van het onderdrukken door het leger van tegenstanders in het land. 

Meer over dit onderwerp