© MUNIR UZ ZAMAN/AFP/Getty Images

Myanmar: Tijd voor gerechtigheid nu de VS aanval op Rohingya genocide noemt?

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken verklaarde vandaag dat de VS de vervolging van de Rohingya-minderheid door het leger van Myanmar als genocide en misdaden tegen de menselijkheid beschouwt. Amnesty International hoopt dat dit ertoe zal leiden dat de verantwoordelijken voor deze gruweldaden eindelijk worden berecht.

‘In 2017, alweer bijna 5 jaar geleden, werden 740.000 mensen onder vuur genomen en van hun huizen verdreven. Rohingya-families en overlevenden wachten nog steeds op gerechtigheid voor alle gruwelen die hen zijn aangedaan’, zegt Erwin van der Borght van Amnesty International. ‘Er moet nu worden doorgepakt om een einde te maken aan de cultuur van straffeloosheid in Myanmar. Geen enkele hooggeplaatste persoon is ooit ter verantwoording geroepen voor de afschuwelijke campagne tegen de Rohingya.’

Ongestraft onschuldigen vermoorden

Als er niemand ter verantwoording wordt geroepen, zullen Myanmarese militairen blijven geloven dat ze ongestraft onschuldige mensen kan vermoorden, hun huizen kan bombarderen en hun families kan verwoesten. Amnesty International steunt de oproep om misdrijven onder het internationaal recht die in Myanmar begaan zijn door hooggeplaatste militairen te onderzoeken en hen te vervolgen. Daaronder vallen misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdrijven en genocide.

Dezelfde militairen die het bloedbad tegen de Rohingya begonnen, grepen in 2021 de macht. Vervolgens richtten zij hun wapens op de jonge demonstranten in de grote steden die tegen deze machtsovername in protest gingen. Daarbij gebruikten ze dezelfde tactieken die ze al tientallen jaren inzetten tegen etnische minderheden.

Misdaden tegen de menselijkheid

Op 21 maart verklaarde de regering van de Amerikaanse president Joe Biden dat de militaire campagne die Myanmar in 2017 voerde tegen Rohingya neerkomt op genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei dit tijdens een bijeenkomst bij het US Holocaust Memorial Museum.

Het leger van Myanmar dreef meer dan 740.000 Rohingya vanuit de staat Rakhine naar het aangrenzende Bangladesh. Ze vermoordden daarbij burgers, stichtten brand en gebruikten seksueel geweld. Nar schatting wonen nu 1 miljoen Rohingya in Bangladesh. Hun dorpen zijn weggevaagd.

Generaal Min Aung Hlaing

De VN-onderzoeksmissie in Myanmar roept op om generaal Min Aung Hlaing en andere hooggeplaatste generaals te vervolgen voor oorlogsmisdrijven, misdaden tegen de menselijkheid en genocide. Min Aung Hlaing greep op  1 februari 2021 de macht.

Er zijn meerdere internationale pogingen gedaan voor gerechtigheid voor de Rohingya. Zo spande Gambia bij het Internationaal Gerechtshof een rechtszaak aan wegens genocide. In Argentinië loopt een andere rechtszaak, wat mogelijk is door universele rechtspraak.

Internationaal Strafhof

Amnesty heeft de VN-Veiligheidsraad opgeroepen om de situatie in Myanmar voor het Internationaal Stafhof te brengen.

Amnesty-onderzoek legde in 2017 bloot hoe er in de staat Rakhine een systeem van geïnstitutionaliseerde discriminatie en segregatie bestaat dat de mensenrechten van de islamitische Rohingya-minderheid sterk aan banden legde. Dit systeem, dat neerkomt op apartheid, bedreigt en ondermijnt het recht op bewegingsvrijheid, de toegang tot voldoende voedsel en gezondheidszorg en het recht op onderwijs.

Meer over dit onderwerp