Myanmar: arrestatiebevel ICC moet einde maken aan straffeloosheid
Het Internationaal Strafhof (ICC, International Criminal Court) heeft een arrestatiebevel uitgegeven voor Min Aung Hlaing, de leider van het leger van Myanmar, voor zijn verantwoordelijkheid voor de misdrijven tegen de mensheid van deportatie en vervolging van de Rohingya.
De misdrijven tegen de Rohingya zijn zowel in Myanmar als Bangladesh begaan.
‘De aankondiging van de aanklager van het ICC is een belangrijke stap en signaal – zowel richting Myanmar als de rest van de wereld – dat degenene die mogelijk verantwoordelijk zijn voor misdrijven onder internationaal recht gearresteerd en vervolgd kunnen worden, ook al zijn ze nog zo machtig of komen ze al lang weg met hun daden’, zeg Agnès Callamard, de secretaris-generaal van Amnesty International.
‘De cyclus van straffeloosheid die in Myanmar heerst, moet nu worden onderbroken. Geen enkele hooggeplaatste leider is ooit ter verantwoording geroepen voor de gruwelijke misdrijven die zijn begaan tegen de Rohingya, die hun levens, huizen en hele gemeenschappen zijn verloren, en tegen wie nog steeds verschillende misdrijven worden begaan. En als dat niet gebeurt, zullen er meer schendingen plaatsvinden. Min Aung Hlaing is betrokken bij meerdere mensenrechtencatastrofes in Myanmar. In 2016 en 2017 overzag hij gewelddadige operaties tegen de Rohingya, en hij leidde de staatsgreep in 2021, die leidde tot de dood van bijna 6.000 burgers en Myanmar in economische, politieke en sociale chaos stortte.’
Rohingya worden nog steeds vervolgd
Alhoewel het arrestatiebevel is gebaseerd op de crisis van 2017, worden de Rohingya nog steeds vervolgd en naar Bangladesh gedreven. Dit jaar was het ergste jaar van geweld tegen de gemeenschap sinds 2017. Rohingya-mannen, -vrouwen en -kinderen kwamen om het leven bij bomaanvallen of verdronken terwijl ze klem zaten in een gewapend conflict tussen het leger van Myanmar en de rebellen van de Arakan Army.
‘Als het arrestatiebevel wordt toegekend, moet Min Aung Hlaing onmiddellijk gearresteerd worden en zich overgeven aan het Internationale Strafhof om berecht te worden’, zegt Agnès Callamard. In de tussentijd kan er meer worden gedaan om de vervolging van de Rohingya en alle volken in Myanmar te stoppen. Dit moet beginnen bij de VN Veiligheidsraad die de situatie in het hele land moet doorverwijzen naar het Internationale Strafhof.’
Achtergrond
In de verklaring van aanklager Khan van het ICC staat dat dit het eerste verzoek is voor een arrestatiebevel voor een hooggeplaatste militaire leider uit Myanmar, maar dat er meer zullen volgen. Volgens de aanklager zijn de misdrijven begaan in een periode van vier maanden, tussen 25 augustus 2017 en 31 december 2017.
Vanaf augustus 2017 verdreef het leger van Myanmar meer dan 740.000 Rohingya de grens over naar Bangladesh. Amnesty International gaf toen al aan dat deze campagne neerkwam op misdrijven tegen de mensheid onder internationaal recht.
In een rapport uit 2018 identificeerde Amnesty International dertien individuen tegen wie de organisatie uitgebreid bewijsmateriaal had verzameld voor directe verantwoordelijkheid of verantwoordelijkheid onder bevel van misdrijven tegen de mensheid. Min Aung Hlaing stond bovenaan die lijst van individuen.
Amnesty International roept de VN Veiligheidsraad al langer op om de gehele situatie in Myanmar door te verwijzen naar de aanklager van het Internationaal Strafhof, zodat er onderzoek kan plaatsvinden naar alle misdrijven die in Myanmar zijn begaan.