Doodstraf
© Amnesty International

Massaexecutie van 21 mensen in Irak is een schande

Massaexecutie van 21 mensen in Irak is een schande

Op maandag 16 november 2020 zijn in Irak 21 mensen geëxecuteerd onder wie personen die naar verluidt gelieerd zijn aan Islamitische Staat en die veroordeeld zijn voor terreurgerelateerde aanklachten.

‘Het wordt de hoogste tijd dat de Iraakse autoriteiten een einde maken aan het executeren van mensen,’ zegt Lynn Maalouf van Amnesty International. ‘Executies als vergeldingsmiddel doen niet alleen geen recht aan de slachtoffers van IS en hun families, ze versterken ook het gevoel van partijdige gerechtigheid. Dat gebeurt terwijl de autoriteiten zwijgen over andere ernstige schendingen zoals marteling en gedwongen verdwijningen in het hele land. De autoriteiten willen het hoofdstuk van het conflict met IS sluiten, maar ze moeten ze ervoor zorgen dat ze dat niet doen met dit soort acties.’

Achtergrond

Het is drie jaar geleden dat een militaire operatie alle gebieden die in handen van IS waren heroverde. Iraakse rechtbanken veroordeelden en berechtten sindsdien tientallen mensen wegens vermoedelijke banden met IS. Dat gebeurde in oneerlijke processen, die vaak resulteerden in de doodstraf. In veel gevallen waren vonnissen gebaseerd op zogenaamde ‘bekentenissen’ die waren verkregen na marteling.

Vorig jaar stond Irak op de vierde plaats van de landen die de meeste executies uitvoeren. Het aantal geregistreerde executies in het land verdubbelde tussen 2018 en 2019 bijna.

Amnesty International is tegen de doodstraf, altijd en overal, ongeacht de aard van het misdrijf, de kenmerken van de dader of de executiemethode. De doodstraf is een schending van het recht op leven. Het is de ultieme wrede, onmenselijke en onterende straf.

 

Lees meer over Amnesty’s standpunt over de doodstraf.