Doodstraf
© Amnesty International

Man in Singapore ter dood veroordeeld via Zoom

Man in Singapore ter dood veroordeeld via Zoom

Op vrijdag 15 mei kreeg een Maleisische man in Singapore te horen dat hij ter dood was veroordeeld vanwege drugshandel. Dat gebeurde tijdens een videocall op Zoom. Het Hooggerechtshof in Singapore en de advocaat van de man bevestigden het bericht.

‘Of het via Zoom is of persoonlijk, een doodvonnis is altijd wreed en onmenselijk’, zegt Chiara Sangiorgio van Amnesty International. ‘Uit deze zaak blijkt weer dat Singapore zich niets aantrekt van internationale wetgeving en de doodstraf blijft opleggen voor drugsgerelateerde misdaden, en als een verplichte straf voor sommige misdrijven.’

Executies voor drugshandel

Singapore is een van de slechts vier landen ter wereld die nog mensen executeren voor drugsgerelateerde misdrijven. Dat druist in tegen internationale wetgeving. Het wordt tijd dat de regering van Singapore deze draconische aanpak herziet en de doodstraf voor altijd afschaft.

Het naleven van de doodstraf is des te gruwelijker in deze tijd, waarin de hele wereld zich bezighoudt met het redden van levens en het beschermen van mensen.

Altijd en overal tegen de doodstraf

Amnesty International is tegen de doodstraf. Onder alle omstandigheden. Lees hier waarom. En hoe het stond met de doodstraf wereldwijd in 2019.