© www.karkhut.com 0979048505

Litouws vertrek uit anti-landmijnenverdrag brengt burgers in gevaar

Het Litouwse parlement trekt zich terug uit het Verdrag van Ottawa. Dit verdrag verbiedt het gebruik van landmijnen tegen personen. De lidstaten van het verdrag willen zo voorkomen dat er wereldwijd burgerslachtoffers vallen tijdens gewapende conflicten. Nu Litouwen eruit stapt, betekent dat een grote stap terug in de bescherming van burgers.

Het besluit van Litouwen volgt op de recente terugtrekking uit het Clustermunitie Verdrag. Hiermee sluit het land aan bij een verontrustende trend. Vorige maand keurde de regering van Estland een voorstel goed om zich uit het verdrag terug te trekken. Daarnaast ondertekende de Letse president een wet over de terugtrekking van Letland uit het verdrag.  

“Landmijnen zijn van nature willekeurige wapens. Ze hebben verwoestende gevolgen voor burgers, soms nog tientallen jaren nadat ze zijn ingezet. Niet-ontplofte anti-persoonsmijnen kunnen hele regio’s generaties lang verwoesten. Het gebruik van wapens die van nature willekeurig zijn, is verboden volgens het internationaal humanitair recht”, reageert Esther Major van Amnesty International. 

Achtergrond 

Het Verdrag van Ottawa van 1997 verbiedt het gebruik, de opslag, de productie en de overdracht van landmijnen tegen personen en is momenteel door 165 landen ondertekend. 

In maart hebben de ministers van Defensie van Litouwen, Letland, Estland en Polen een gezamenlijke verklaring afgegeven waarin zij hun landen oproepen zich uit het verdrag terug te trekken. De Finse regering heeft onlangs het proces van terugtrekking uit het Verdrag van Ottawa in gang gezet. Vandaag tweette de Litouwse minister van Defensie dat het land “de productie en aankoop van mijnen zal hervatten”. Amnesty International roept de Litouwse regering op om de terugtrekking uit het Verdrag van Ottawa terug te draaien. 

Meer over dit onderwerp