De vlag van Kameroen

Kameroen laat 289 mensen vrij

President Paul Biya heeft 289 mensen gratie verleend. Amnesty verwelkomt deze ontwikkeling, maar vindt tegelijkertijd dat Kameroen nu moet doorpakken en iedereen moet vrijlaten die alleen maar gevangen is gezet omdat hij of zij gebruikmaakte van het recht op vrije meningsuiting.

De 289 waren gearresteerd in verband met de ongeregeldheden in de Engelssprekende regio’s in het westen van het West-Afrikaanse land in 2017 en 2018. Daarbij kwamen tientallen mensen om het leven en sloegen duizenden burgers op de vlucht. Veiligheidstroepen gingen zich te buiten aan willekeurige arrestaties, marteling, buitengerechtelijke executies en vernielingen. Duizenden burgers sloegen op de vlucht.

Gratie onder voorbehoud

De gratie wordt alleen verleend aan mensen die opgepakt waren tijdens de ongeregeldheden en wier zaak in behandeling is in een militaire rechtbank. De Kameroense minister van Defensie benadrukte dat bij het gratiëren de “relatieve zwaarte van de vergrijpen” richtinggevend is, “criminelen, moordenaars en andere gevaarlijke terroristen van gratie uitgesloten zijn”, evenals “zij die betrokken zijn bij de uitvoering en planning van de schadelijke veiligheidscrisis die momenteel aan de orde is in de regio’s Noordwest en Zuidwest”.

Oproep Amnesty

‘Deze vrijlatingen moeten niet de laatste zijn in een land waar velen in de gevangenis zitten vanwege het uitoefenen van hun recht op vrijheid van meningsuiting,’ zegt Petrus Barry, regionaal directeur West- en Centraal-Afrika bij Amnesty. ‘We roepen de autoriteiten op om ook hen vrij te laten, inclusief de studenten Fomusoh Ivo Feh, Afuh Nivelle Nfor en Azah Levis Gob, die 10 jaar cel kregen omdat ze een sarcastische grap over Boko Haram hadden verspreid op sociale media.’

Tijdens Write for Rights 2016 voerden honderdduizenden mensen wereldwijd actie voor Fomusoh Ivo Feh.

Meer over dit onderwerp