Kameroen
© AFP/Getty Images

Kameroen: geloofwaardig bewijs van buitengerechtelijke executies door militairen

Onderzoek van Amnesty-experts heeft geloofwaardig bewijs opgeleverd dat Kameroense soldaten twee vrouwen en twee jonge kinderen buitengerechtelijk hebben geëxectueerd. De moorden zijn op video vastgelegd. Het ministerie van Communicatie deed de videobeelden eerst nog af als nepnieuws, maar heeft inmiddels een onderzoek aangekondigd.

Uitgebreide analyse van de wapens, de gesprekken en de uniformen die op de video te zien zijn, gecombineerd met digitale verificatietechnieken en getuigenissen, wijzen er in sterke mate op dat Kameroense soldaten de executies pleegden. Alles wijst erop dat de video authentiek is, alleen is niet duidelijk wanneer hij werd gemaakt.

Tal van bewijzen

Degene die de video maakte noemt de namen van twee leden van de groep soldaten. De eerste is een soldaat 2e klasse die ‘Cobra’ wordt genoemd, de tweede is een korporaal 1e klasse met de naam ‘Tchotcho’. Aan de hand van deze informatie kan de groep geïdentificeerd worden.

Ook het tijgerpatroon van de uniformen komt overeen met de tenues die in het leger worden gedragen. Niet iedereen draagt een uniform. Een deel van de groep gaat gekleed in zwarte shirts en groenzwarte broeken. Volgens het ministerie van Communicatie bewijst de combinatie van uniformen en vrijetijdskleding dat de video niet authentiek is, maar de Amnesty-onderzoekers stelden vast dat dit vaak voorkomt, zeker in afgelegen gebieden waar de moorden plaatsvonden.

Wapens die door het leger worden gebruikt

Op de video is te zien dat de soldaten een Galil of een Zastava M21 gebruiken, en ook op Kalashnikovs lijkende geweren. Geweren van het type Kalashnikov worden vaak gebruikt, maar het wapen dat volgens Amnesty vermoedelijk voor de executies is gebruikt – een Galil of een Zastava M21 – wordt zelden gebruikt. Het Small Arms Survey vermeldt dat de Galil incidenteel gebruikt wordt door regeringen in Sub-Sahara Afrika, maar niet door gewapende groeperingen. Alleen een klein deel van het leger van Kameroen beschikt over deze wapens. De Zastava M21 word niet vermeldt in de Small Arms Survey-database.

Gezien de vegetatie, het gesteente en de bergen is het aannemelijk dat de video in de Mayo Tsanaga-regio is gemaakt, in het uiterste noorden van Kameroen.

Straffeloosheid tegengaan

‘De autoriteiten van Kameroen beweerden eerst dat de schokkende videobeelden nep waren. Dat de misdrijven aanvankelijk werden ontkend, roept de vraag op of het aangekondigde onderzoek betrouwbaar zal zijn’, zegt Samira Daoud van Amnesty International. ‘De misdrijven die Boko Haram in Kameroen pleegt zijn verachtelijk, maar die rechtvaardigen geenszins de misdrijven die sommige militairen plegen. Sommige individuen kunnen goed geïdentificeerd worden en moeten berecht worden.’

Amnesty International roept de Kameroense autoriteiten op tot berechting van de verdachten en hun superieuren die van de misdrijven afwisten of ervan hadden moeten weten, in een eerlijk proces voor een burgerrechtbank.

Amnesty documenteerde eerder misdrijven die als oorlogsmisdaden beschouwd kunnen worden, evenals mensenrechtenschendingen begaan door leden van de Kameroense veiligheidstroepen in hun strijd tegen Boko Haram. Daarbij werden honderden mensen gemarteld van wie banden met Boko Haram werden vermoed.

 

Lees meer in Cameroon: Right cause, wrong means: human rights violated and justice denied in Cameroon’s fight against Boko Haram en in Cameroon: Human rights under fire: Attacks and violations in Cameroon’s struggle with Boko Haram.

 

Meer over dit onderwerp