Journalist uit Tunesië vrijgelaten en herenigd met familie

De Tunesische journalist Salah Attia kwam 16 september 2022 op vrije voeten, nadat de militaire rechtbank weigerde het verzoek van de aanklager tot strafverlenging te honoreren. Hoewel Amnesty International verheugd is met dit nieuws, blijven we bij het standpunt dat Salah nooit vastgezet had moeten worden.

Attia, eigenaar en redacteur van de online krant Al Ray Al Jadid, was 10 juni 2022 te gast in een nieuwsprogramma van Al Jazeera. Daar uitte hij kritiek op de Tunesische president Kais Saied en de strijdkrachten. De dag erna arresteerde de politie Attia in Tunis. Twee dagen later opende een militaire rechtbank een onderzoek naar hem in verband met de uitzending van 10 juni. Een militaire rechter beval Attia in hechtenis te nemen. Hij werd beschuldigd van ‘het zonder bewijs beschuldigen van een ambtenaar van illegale handelingen’, ‘het beledigen van het leger’, ‘het schaden of storen van anderen via telecommunicatienetwerken’ en ‘het aanzetten tot gewapend geweld’. Die laatste aanklacht, waarop de doodstraf staat, werd later ingetrokken.

Achtergrond

Attia heeft 3,5 maanden vastgezeten. Er hing hem maar liefst 7 jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Hij is een van vele vooraanstaande critici, politieke tegenstanders en vermeende vijanden van de president die door de autoriteiten worden lastigvallen met onderzoeken, vervolging, willekeurige reisverboden of willekeurige detentie, sinds president Saied op 25 juli 2021 verregaande bevoegdheden kreeg.

Sindsdien heeft Saied het parlement ontbonden en belangrijke institutionele waarborgen voor de mensenrechten, waaronder de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, verzwakt. Het aantal burgers dat door militaire rechtbanken wordt vervolgd, is ook sterk toegenomen, onder meer voor ‘misdrijven’ als het publiekelijk bekritiseren van de president.

De Tunesische president Saied heeft via een ondoorzichtig proces ook toezicht gehouden op het opstellen van een nieuwe grondwet die bepalingen bevat die een bedreiging vormen voor de mensenrechten. De nieuwe grondwet werd op 25 juli 2022 via een referendum goedgekeurd.

Meer over dit onderwerp