Abdulwahab Mohammad Qatran is opgepakt door de Houthi-autoriteiten omdat hij kritiek uitte op de recente Rode Zee aanvallen van de Houthi's

Goed nieuws Jemen: Abdulwahab Mohammad Qatran vrijgelaten

Abdulwahab Mohammad Qatran, een rechter uit Jemen, is vrijgelaten door de de facto Houthi-autoriteiten. Hij zat meer dan vijf maanden vast in willekeurige detentie in een door de Houthi gerund veiligheidsdetentiecentrum in de hoofdstad Sana’a.

Op 2 januari 2024 vielen Houthi-veiligheidsagenten het huis van Abdulwahab Mohammad Qatran in Sana’a binnen, zonder een arrestatiebevel. Ze bedreigden de rechter en zijn familie en hielden zijn zoons onder schot en boeiden hen. Urenlang werden Abdulwahab Mohammad Qatran en zijn zoons vastgehouden in militaire voertuigen. De agenten doorzochten zijn huis en namen mobiele telefoons, laptops en privé-documenten in beslag.
Zijn vrouw en zus werden in een kamer vastgehouden, en zijn vrouw werd gedwongen een document te ondertekenen dat ze niet mocht lezen. Daarna werden de zoons vrijgelaten en de rechter gearresteerd. Een van de zoons verklaarde dat hij een auto vol flessen alcohol in de straat had zien staan. Deze flessen zouden uit hun huis zijn gehaald, en dienden om aan de buurt te laten zien wat de reden voor de arrestatie was. In Jemen is het verboden alcohol te drinken of maken.
De volgende drie dagen ‘verdween’ Abdulwahab Mohammad Qatran en was het niet duidelijk waar hij was. Daarna werd hij gevangengezet in eenzame opsluiting in een veiligheids-detentiecentrum van de Huthi’s. Hij had geen toegang tot een advocaat.

Kritiek

Abdulwahab Mohammad Qatran is rechter in Jemen, waar de Houthi-autoriteiten aan de macht zijn. Hij uitte vorig jaar december op sociale media kritiek op aanvallen van Houthi’s op schepen in de Rode Zee. Qatran uitte in zijn post op X (voorheen Twitter) kritiek op de recente aanvallen van Houthi’s op onder meer marineschepen van de VS in de Rode Zee. Qatran schreef dat de Jemenitische bevolking er niet voor heeft gekozen om een conflict met de VS aan te gaan.
In een bericht aan Amnesty International bedankte Abdelwahab Mohammad Qatran de organisatie voor de solidariteit met hem. Amnesty bedankt iedereen die in actie kwam voor Abdelwahab Mohammad Qatran.

Meer over dit onderwerp