Doodstraf
© Amnesty International

Iran: man geëxecuteerd vanwege het drinken van alcohol

Iran: man geëxecuteerd vanwege het drinken van alcohol

In Iran is op 8 juli 2020 een man geëxecuteerd nadat hij verschillende keren veroordeeld was vanwege het drinken van alcohol.

‘De Iraanse autoriteiten tonen opnieuw hoe onmenselijk hun rechtssysteem is door een man terecht te stellen voor het drinken van alcohol,’ zegt Diana Eltahawy van Amnesty International.

Vier keer in de fout: doodstraf

Het slachtoffer, de 55-jarige Mortaza Jamali, werd geëxecuteerd in de Valkalibad-gevangenis, waar talloze geheime massa-executies plaatsvonden. Volgens het Iraanse Wetboek van strafrecht kan het drinken van alcohol bestraft worden met 80 zweepslagen. Wanneer iemand voor de vierde keer wordt veroordeeld, volgt de doodstraf.

Wrede straf

‘We betreuren het dat de Iraanse autoriteiten de doodstraf herhaaldelijk uitvoeren. Het land is de op één na meest productieve beul ter wereld. Er is geen rechtvaardiging voor de doodstraf. Het is een ultieme wrede, onmenselijke en onterende straf en we dringen er bij de Iraanse autoriteiten op aan deze af te schaffen,’ zegt Eltahawy.

Als reactie op de publieke verontwaardiging over de executie legde het ministerie van Justitie in de provincie Razavi Khorasan een officiële verklaring af, waarin het strafblad van de man uit eerdere zaken wordt opgesomd. Dit lijk een poging te zijn om de executie te ‘rechtvaardigen’.

Amnesty’s standpunt

Amnesty International is tegen de doodstraf, altijd, overal en voor iedereen. Amnesty registreerde in 2019 ten minste 251 executies in Iran in haar jaarlijkse doodstrafrapport.

 

Lees meer over Amnesty’s standpunt over de doodstraf.