© 2019 AMA Sports Photo Agency

Qatar: Infantino moet mensenrechtenkwesties aanpakken als de wereld zich ‘moet focussen op voetbal’

FIFA-president Gianni Infantino heeft een brief geschreven naar alle 32 landen die meedoen aan het WK later dit jaar, waarin hij ze aanspoort zich ‘te focussen op het voetbal’ en mensenrechtenkwesties opzij te zetten.

Steve Cockburn van Amnesty International reageert: ‘Als Gianni Infantino wil dat de wereld “zich op het voetbal richt”, dan is er een simpele oplossing. De FIFA zou eindelijk eens kunnen beginnen met het aanpakken van de serieuze mensenrechtenschendingen in plaats van ze onder het tapijt te schuiven. Een eerste stap zou zijn om zich in het openbaar uit te spreken voor de oprichting van een fonds om arbeidsmigranten te compenseren, voor de start van het WK, en ervoor te zorgen dat lhbti’ers niet gediscrimineerd of lastiggevallen worden. Het is verbijsterend dat ze dit nog altijd niet hebben gedaan.’

‘Infantino heeft gelijk als hij zegt dat voetbal zich niet in een vacuüm bevindt. Honderdduizenden arbeiders zijn gebruikt om dit toernooi mogelijk te maken en hun rechten kunnen niet worden vergeten of weggewuifd. Ze verdienen gerechtigheid en compensatie, geen loze beloften, en de klok tikt door.’

Achtergrond

In mei 2022 lanceerde Amnesty International samen met een coalitie van organisaties een campagne met de oproep aan Qatar en de FIFA om een uitgebreid herstelprogramma op te zetten om arbeidsmigranten te compenseren die slachtoffer zijn geworden van schendingen bij de voorbereiding en oplevering van de faciliteiten voor het WK voetbal in Qatar in november 2022.

Sindsdien heeft deze oproep steun gekregen van veel voetbalclubs en WK-sponsoren. De hogere leiding van de FIFA heeft het belang van compensatie erkend, maar de voetbalbond heeft zich daar nog niet publiekelijk aan gecommitteerd.

 

Lees hier de brief van Gianni Infantino.

Lees meer over de mensenrechtensituatie in Qatar.

Meer over dit onderwerp