Amnesty International is verheugd dat het Hooggerechtshof in Malawi de doodstraf ongrondwettelijk heeft verklaard.

Hooggerechtshof Malawi verklaart doodstraf ongrondwettelijk

Amnesty International is verheugd dat het Hooggerechtshof in Malawi de doodstraf ongrondwettelijk heeft verklaard.

‘We verwelkomen de uitspraak van het Hooggerechtshof. Dit is een cruciale overwinning op de doodstraf en versterkt het recht op leven in het land’, zegt Deprose Muchena van Amnesty International.

Ultiem wrede straf

De doodstraf is de ultiem wrede, onmenselijke en onterende straf en zou nooit opgelegd mogen worden. De doodstraf is een schending van het recht op leven en van het recht op een leven vrij van marteling.

Hoewel het nieuws uit Malawi positief is, blijft de doodstraf van kracht in de meeste landen in Afrika ten zuiden van de Sahara. Regeringen moeten maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat alle landen in de regio de doodstraf afschaffen.

Wereldwijde campagne tegen de doodstraf

‘Het wordt tijd dat de doodstraf tot de geschiedenis behoort. Met partners over de hele wereld zal Amnesty International haar wereldwijde campagne tegen de doodstraf voortzetten totdat deze overal volledig wordt afgeschaft’, zegt Muchena.

Amnesty zet zich sinds 1977 in voor afschaffing van de doodstraf. Toen voerden slechts zestien landen geen executies meer uit. Nu hebben 144 landen de doodstraf in de praktijk afgeschaft, bijna twee derde van alle landen ter wereld.

 

Lees meer over Amnesty’s standpunt over de doodstraf.

Lees Amnesty’s jaarlijkse doodstrafrapport.

 

Meer over dit onderwerp