Ook in Denemarken is een wet aangenomen waardoor seks zonder instemming als verkrachting wordt bestraft

Historische overwinning in Denemarken: seks zonder instemming is verkrachting

Historische overwinning in Denemarken: seks zonder instemming is verkrachting

In Denemarken heeft het parlement ingestemd met een wet die seks zonder instemming strafbaar stelt als verkrachting.

‘Dit is een prachtige dag voor Deense vrouwen,’ zegt Anna Blus van Amnesty International. ‘Verouderde en gevaarlijke wetten gaan de prullenbak in. De wet helpt om een einde te maken aan de straffeloosheid van dit misdrijf.’

Belangrijke stap naar verandering

Het is een essentiële eerste stap op weg naar verandering. De volgende stap is om te beginnen met het creëren van een cultuur waarin iedereen accepteert dat seks is gebaseerd op instemming en waar professionals in het rechtssysteem zich in hoge mate bewust zijn van schadelijke genderstereotypen en verkrachtingsmythen.

Deze dag komt nadat slachtoffers van verkrachting jarenlang actievoerden. Ze vertelden hun pijnlijke verhalen en streden ervoor dat andere vrouwen niet hetzelfde hoefden mee te maken. Denemarken is het twaalfde Europese land dat seks zonder instemming als verkrachting bestraft.

LetsTalkAboutYes in Nederland

In Nederland voert Amnesty ook actie om de wet aan te passen. Eerder wilde minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid een nieuw delict introduceren, ‘seks tegen de wil’, met de helft van de straf die op verkrachting zou staan. Meer dan 53.000 mensen stuurden de minister een kaart met de oproep om het wetsvoorstel te wijzigen. Activisten in het hele land en een groep vrouwen die een verkrachting meemaakten, voerden actie en spraken met Tweede Kamerleden. De minister besloot hierna alle vormen van onvrijwillige seks strafbaar te willen stellen als verkrachting. Naar verwachting wordt het gewijzigde wetsvoorstel in februari 2021 gepubliceerd voor een internetconsultatie zodat het publiek hier weer op kan reageren. Nederland kan in 2021 het dertiende land worden in Europa waar seks zonder instemming strafbaar is als verkrachting.

Lees meer over consentwetten in Europa.