© Reuters

Arkansas op weg naar luguber executierecord

UPDATE 20 APRIL: De staat Arkansas was van plan om acht mannen tussen 17 en 27 april te executeren, omdat de houdbaarheidsdatum van de dodelijke injecties die voor de executies worden gebruikt, eind deze maand verstrijkt. Inmiddels zijn de executies van Bruce Ward, Don Davis en Jason McGehee uitgesteld. Op 19 april blokkeerde opnieuw een rechter de uitvoering van de overige vijf executies. Eerdere uitspraken van rechters die alle executies tegenhielden werden telkens aangevochten door de staat Arkansas. Doordat de juridische situatie met de dag verandert, blijven we actievoeren om te voorkomen dat de executies alsnog doorgaan.

Blog 10 april

De Amerikaanse staat Arkansas is van plan om in april zeven mensen* te executeren. Voor het eerst in twaalf jaar zullen de beulen er weer aan het werk moeten. Er is nooit een goede reden voor een doodvonnis, maar in Arkansas is de aanleiding wel heel cru: een van de middelen die bij een executie per injectie wordt toegediend, heeft de uiterste houdbaarheidsdatum bereikt. Liever brengen ze daarom mensen om, dan het middel weg te gooien.

17 April: Bruce Ward

Bruce Ward staat als eerste op de dodenlijst. Hij werd in 1990 ter dood veroordeeld vanwege de moord op een 18-jarige winkelbediende. Inmiddels zit hij al meer dan 26 jaar, 23 uur per dag, in eenzame opsluiting in een cel ter grootte van een halve parkeerplek. Een uur per dag mag Ward zijn cel verruilen voor een kooi van ongeveer dezelfde grootte. Contact met andere mensen heeft hij nagenoeg niet.

Ward lijdt aan schizofrenie, is paranoïde en heeft last van waanideeën als gevolg van ernstige mentale problemen. Door de jarenlange isolatie is zijn toestand alleen maar verslechterd. De nu 60-jarige Ward is ervan overtuigd dat de staat een samenzwering tegen hem op touw heeft gezet, dat hij de gevangenis mag verlaten en grote rijkdom in het vooruitzicht heeft, en veel kinderen zal krijgen.

Ontoerekeningsvatbaar

Waarschijnlijk is Ward gewoon een moordenaar, die gevangenisstraf verdient. Maar hem met gelijke munt terugbetalen – moord – is onacceptabel. Hij zou overigens helemaal niet geëxecuteerd mogen worden. In Amerika is executie verboden bij iemand die ontoerekeningsvatbaar is en die niet in staat is om de reden van zijn straf te begrijpen. Volgens artsen is dat bij Ward het geval, maar dat weerhoudt Arkansas niet om zijn vonnis te voltrekken. In een nieuwe bezwaarprocedure wordt ook nog aangekaart dat de gevangenisdirecteur heeft besloten dat Ward wel in staat is de executie te ondergaan, zonder hiervoor een arts te raadplegen. Dit is in strijd met de grondwet.

Maar eigenlijk zou het getouwtrek om Ward helemaal niet mogen gebeuren. Iedereen heeft recht op leven, ook de grootste gekken en de wreedste moordenaars. Voor iedereen geldt dat het recht op leven niet geschonden mag worden.

Altijd tegen de doodstraf

Is een doodvonnis eenmaal voltrokken, dan is het nooit meer terug te draaien, ook niet als er een fout is gemaakt. En dat gebeurt vaker dan je denkt. In de Verenigde Staten zijn sinds 1973 150 mensen ter dood veroordeeld die later werden vrijgesproken. Anderen zijn geëxecuteerd, terwijl ernstig wordt betwijfeld of zij wel schuldig waren. Daarom is Amnesty tegen de doodstraf. Altijd, overal en voor iedereen.

* Eerder berichtte Amnesty International dat er in april acht mensen geëxecuteerd zouden worden, maar inmiddels is de executie van Jason McGehee uitgesteld. Hij zou in aanmerking komen voor clementie.

Meer over dit onderwerp