Guantánamo Bay na 17 jaar nog steeds niet gesloten

Guantánamo Bay: na 17 jaar nog altijd bedreiging mensenrechten

Zolang de militaire gevangenis op Guantánamo Bay niet gesloten wordt, blijft het een schandplek op de mensenrechtenreputatie van de Verenigde Staten.

‘Toen president Trump de opdracht introk van zijn voorganger Obama om Guantánamo Bay te sluiten, opende hij de deur van een nieuw tijdperk van mensenrechtenschendingen’, zegt Daphne Eviatar van Amnesty Amerika. ‘Na 17 jaar is Guantánamo nog steeds het symbool van moslimhaat en belichaamt de paniekzaaierij en de vreemdelingenhaat van Trumps beleid.’

Nog 40 gevangenen

Op dit moment worden op Guantánamo Bay nog veertig moslimmannen gevangengehouden. Veel van hen zijn gemarteld. Voor een aantal mannen is de weg vrij om de gevangenis te verlaten, maar zij zitten er nog steeds. Onder hen bevindt zich Toffiq al-Bihani. Hij werd door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA gemarteld voordat hij in 2003 naar Guantánamo werd gestuurd. In 2010 mocht hij bij gebrek aan bewijs de gevangenis verlaten, maar hij zit er nog steeds.

Geen rechtvaardiging

‘Het is te gemakkelijk om te denken dat Guantánamo een plek blijft waar mensenrechtenschendingen doorgaan vanwege een president die de wrede en onjuiste opvatting heeft dat marteling acceptabel is. De mensen die niet langer in Guantánamo hoeven te blijven omdat er geen bewijs is voor hun betrokkenheid bij terrorisme, moeten onmiddellijk vrijgelaten worden. Alle andere gevangenen zouden moeten worden aangeklaagd en een eerlijk proces moeten krijgen, of ze zouden moeten worden vrijgelaten. Pas dan kan dit beschamende instituut definitief gesloten worden’, zegt Daphne Eviatar.

 

Lees het artikel van Karlijn van Houwelingen in Wordt Vervolgd over Guantánamo Bay.

Meer over dit onderwerp